هشتمین جلد از مجموعه «قصههای پهلوانی» نوشته خسرو آقایاری با محوریت پهلوانان همدانی از سوی انتشارات نیستان منتشر شد.
همدان شهر افسانهای ایران است، نخستین پایتخت ایران و مدفن بسیاری از بزرگان فرهنگ و هنر ایران. اما شاید مهمترین جاذبه همدان را بتوان در حس پهلوانی و تاریخی نسبت داد که بر روح این شهر حاکم است. چه از زمان هگمتانه بودنش و چه در زمان تاریخسازی کوه الوندش و چه در دوران بازنمایی بخشی از سرنوشت مردمان این سرزمین در شاهنامه.
گرچه نمیتوان و نباید تمام تاریخ همدان را در یک دوره خاص محدود کرد، اما پهلوانی پدیدهای است که بخشی لاینفک از زیست اجتماعی مردمان این سرزمین به شمار میرود و در تمامی دورههای تاریخی حیات آنها میتوان سراغی از آن گرفت.
خسرو آقایاری در هشتمین مجلد از مجموعه قصههای پهلوانی، با عنوان «رخصت مرشد 8. همدان» به سراغ مرور بخشی از این تاریخ اجتماعی رفته است. او در کتابش شرحی از زندگی و زمانه برخی از پهلوانان نامدار این سرزمین را در قالب روایتهای داستانی بازگو کرده تا چراغ راهی برای مردمانی باشد که راه سعادت و کامروایی در زندگی را از دل سنتها و باورهای اجتماعی قدیمی میجویند.
آقایاری در این کتاب و از میان پهلوان همدانی، به سراغ زندگی و زمانه پهلوان فیله همدانی، پهلوان نایبعلی ملک نهاوندی، پهلوان شعبانعلی آقا نوری ملایری و پهلوان علی میرزای همدانی رفته و داستانهای خود را از دل زندگی و زمانه آنها برگزیده است.
روایت نخست کتاب درباره پهلوان فیله همدانی است، پهلوانی که باید به همراه 29 پهلوان ایرانی دیگر و به منظور حراست از حیثیت پهلوانان ایران به دربار پادشاه مغول بروند و با او صحبت کنند. فیله همدانی سرپرستی این کاروان را بر عهده میگیرد. او و پهلوانان ایرانی عازم مسابقاتی هستند تا بار دیگر پرچم و علم پهلوانی ایران را به ایرانیان باز گردانند. روایت چگونگی مواجهه آنها با پادشاه مغول و مبارزه با پهلوان او نیز دیگر بخشهایی است که در ادامه این روایت با آن مواجه میشویم.
در داستان دوم شرحی از زندگی نایب علی ملک نهاوندی عرضه شده است. پهلوانی که در دوره قاجار و عهد ناصری به دنیا میآید. پدرش مسئول یکی از آبدارخانههای ویژه قصر است، اما پسرش را برای دور شدن از فضای کاخ و آنچه در آن میگذرد به یکی از تجار شهر میسپرد تا کسب و کار آموخته و در همین اثنا به واسطه شمایل و بدن ورزیدهاش مشق پهلوانی نیز بکند تا در آینده به یکی از پهلوانان بنام ایران مبدل شود.
سومین داستان این کتاب نیز به زندگی پهلوان شعبانعلی آقا نوری وارد میشود و روایت ساخته شدن یک زورخانه در شهر را روایت میکند که محلی برای بروز و ظهور پهلوانان جوان شود.
علی میرزای همدانی نیز آخرین پهلوان این خطه است که در کتاب نگاهی به زندگی او شده است. داستان با شرح حضور علی میرزای جوان به زورخانه شهر شروع میشود و توصیفی از توانمندی او را پیش چشم مخاطب میکشد و در ادامه شرحی از مبارزات وی را در کنار رفتار و سکنات وی روایت میکند.
خسرو آقایاری در این کتاب که جلد هشتم از مجموعه قصههای پهلوانی است با توانایی زیاد، تبحر خود در داستانپردازی و خلق روایتهای مستند بر مبنای حقایق تاریخی را به ثبت رسانده و نشان داده که فنون و رموز بازنمایی شخصیتهای تاریخی به شکلی دلچسب را به خوبی میداند و میتواند از آن برای جذب مخاطب به موضوعاتی در ذیل این بازنمایی، بهترین بهره را ببرد.
انتشارات کتاب نیستان جلد هشتم از مجموعه قصههای پهلوانی با عنوان «رخصت مرشد 8. همدان» به قیمت 9000 تومان و در 112 صفحه منتشر کرده است.