خزانهداری آمریکا اعلام کرده تصویر هریئت تابمن، زن سیاهپوستی که خود برده بود اما بعدها به یکی از مبارزان نظام بردهداری در آمریکا بدل شد، بر روی اسکناس ۲۰ دلاری این کشور چاپ خواهد شد.
تصویر خانم تابمن جایگزین تصویر اندرو جکسون، رئیس جمهوری اسبق آمریکا خواهد شد که خود یکی از بردهداران در این کشور بوده است.
خانم تابمن در سال ۱۸۲۰ به دنیا آمد. او در رهایی ۷۰ برده از دست ‘اربابانشان’ نقش داشت.
چاپ تصویر زنان بروی دلار در بیش از ۱۰۰ سال گذشته بیسابقه بوده است.
خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه (۲۰ آوریل – اول اردیبهشت) همچنین اعلام کرد با چاپ تصویر هریئت تابمن بروی ۲۰ دلاری، تصویر اندرو جکسون را به پشت این اسکناس خواهد برد.
با وجود این، خزانهداری طرح برداشتن تصویر الکساندر همیلتون، از روی اسکناس ۱۰ دلاری را عملی نکرد. الکساندر همیلتون نخستین وزیر خزانهداری آمریکا و از بنیانگذاران ایالات متحده بود.
همزمان، در پشت اسکناس ۱۰ دلاری، خزانهداری تصویری از فعالان حقوق زنان منتشر خواهد کرد. زنانی چون لوکریشا مات، سوجرنر تروث، سوزان آنتونی، الیزابت استنتون و آلیس پال.
بر پشت اسکناس ۵ دلاری هم تصاویری از برجستگان تاریخ آمریکا همچون الینا روزولت، بانوی اول سابق و فعال حقوق بشر و زنان؛ ماریان اندرسون، خواننده شهیر؛ و مارتین لوتر کینگ، از رهبران جنبش مدنی آمریکا نقش خواهد بست.
آخرین باری که تصویر یک زن بروی اسکناسهای آمریکا چاپ شده بود به سالهای پایانی قرن نوزدهم باز میگردد که تصویری از مارتا واشنگتن، بانوی اول سابق این کشور، بروی یک دلاری در حد فاصل سالهای ۱۸۹۶-۱۸۹۱ چاپ شده بود و همچنین تصویری از چهره برجسته تاریخ سرخپوستان آمریکا، پوکاهانتس، که تصویرش در قالب عکسی دسته جمعی بروی اسکناس ۲۰ دلاری سالهای ۱۸۶۹-۱۸۶۵ منتشر شده بود.
هریئت تابمن که بود؟
هریئت تایمن در سال ۱۸۲۰ از پدر و مادری که خود برده بودند متولد شد اما بعدها از دست اربابش فرار کرد و به یکی از مبارزان با نظام بردهداری تبدیل شد. او در فراری دادن بیش از ۷۰ برده از طریق تونلهای زیرزمینی راهآهن نقش داشت. در آن سالها بسیاری از بردگان برای رهایی از دست اربابانشان از طریق تونلهای زیرزمینی به ایالتهای دیگر آمریکا یا کانادا که قانون منع بردهداری داشتند فرار میکردند.
او در رایگیری اینترنتی که اخیرا توسط یک انجمن غیر دولتی زنان (Women on ۲۰s) برگزار شد رتبه اول را کسب کرد.
دیگر زنان فهرست این رایگیری النا روزولت، بانوی اول سابق و از فعالان برجسته حقوق زنان و حقوق بشر در آمریکا؛ رزا پارک، از رهبران زن جنبش مدنی سیاهپوستان و ویلما منکیلر، از زنان برجسته قبیله آپاچی بودند.