سالانه نمایشگاههای معتبری در زمینه کتاب در سرتاسر جهان برگزار میشود. همزمان با نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بر آن شدیم نگاهی کوتاه به این نمایشگاهها داشته باشیم. نمایشگاه کتاب «بوینوسآیرس» به عنوان یکی از پنج نمایشگاه برتر دنیا ، هشتمین نمایشگاهی است که سراغ آن رفتهایم.
به گزارش هفت هنر، نمایشگاه بینالمللی «بوینوسآیرس» هر ساله در ماه آوریل در شهر «بوینوسآیرس» برگزار میشود و یکی از پنج نمایشگاه برتر دنیا به حساب میآید و برای عموم مردم برگزار میشود.
هزینههای این نمایشگاه توسط موسسه خصوصی که توسط نویسندگان آرژانتینی شکل گرفته است تأمین و هر سال در ماه آوریل برگزار میشود و سه هفته به طول میانجامد. غرفهها در هشت راهرو و برای انتشارات داخلی و خارجی، کشورها و جوامع و مناطق مختلف کشور برپا میشود. هرساله این نمایشگاه یک شعار برای خود برمیگزیند.
پیش از برگزاری نمایشگاه جلسه و کنفرانس ویراستاران، ناشران، مترجمان، فروشندگان کتاب و دیگر افراد شاغل در صنعت نشر برگزار میشود.
اگرچه این نمایشگاه در سال 1975 ایجاد شد اما اولین نمایشگاهی نبود که در «بوینوسآیرس» برگزار میشد. پیش از این نمایشگاههایی در plazas و venus برگزار شده است.
در سال 1930 نمایشگاه بسیار خوبی در plazas برگزار شده بود اما این نمایشگاهها در دورههای مشخص برگزار نمیشد تا اینکه در سال 1971 راهی برای ترغیب تجارت نشر در آرژانتین به وجود آمد. این نمایشگاهها که در شهرهای دیگر آرژانتین نیز برگزار میشد به فروش کتاب محدود نبود و شعر، تئاتر، موسیقی یا اجراهای باله را نیز به همراه داشت.
جامعه شاعران آرژانتین در سال 1974 با مراکز ویراستاری این کشور تماس گرفتند و طبق برنامهای نمایشگاه را به جای برگزاری در خیابان در محلی سرپوشیده برپا کردند. بنابراین میتوان گفت اولین نمایشگاه رسمی کشور «آرژانتین» در سال 1975 برگزار شد و سالها به عنوان نمایشگاه بینالمللی «بوینوس آیرس» شناخته میشود.
اولین نمایشگاه در مکانی به وسعت 7500 متر مربع با همکاری 50 نویسنده و 116 غرفه از 7 کشور برگزار شد و حدود 140هزار نفر بازدیدکننده داشت. در سالهای اخیر این نمایشگاه در مکانی جدید با 45هزار متر مربع تشکیل شد. تعداد غرفهها به 1500 عدد از 50 کشور دنیا رسید و حدود 1200000 بازدیدکننده در این رخداد فرهنگی حضور پیدا کردند.
یکی از حاشیههایی که در سالهای اخیر برای نمایشگاه ایجاد شد این بود که نمایشگاه سال 2011 توسط «ماریو بارگاس یوسا» نویسنده و فعال سیاسی افتتاح شد. وی از فساد و سیاستهای دولت «کریستینا فرناندز کریشنر» انتقاداتی کرده بود و بعضی افراد فرهنگی این کشور از جمله «هورشیو گونزالز»، رئیس کتابخانه ملی این کشور از دولت خواسته بود از حضور او ممانعت به عمل بیاورد. رئیسجمهوری نیز از «گونزالز» درخواست کرد چنین تقاضاهایی را مطرح نکند و طبق برنامه «یوسا» نمایشگاه آن سال را افتتاح کرد. با وجود این وزرای کابینه از جمله «آنیبال فرناندز» و «فلورنسیو رانداززو» قبل از سخنرانی وی از حضور او در آن جمع انتقاد کردند. «یوسا» در سخنرانی خود از رئیسجمهوری تشکر کرد و اعلام کرد که تحمل صدای مخالف تاکنون در این کشور سابقه نداشته است و از رئیسجمهوری آرژانتین برای انجام این کار قدردانی کرد.