مراسم ترحیم زنده یاد حبیب محبیان صبح امروز با حضور هنرمندان و علاقهمندان و هواداران این خواننده محبوب موسیقی پاپ در مسجد جامع شهرک غرب برگزار شد.
حبیب وطندوست و علاقهمند به جامعه بود
این مراسم ترحیم در حالی برگزار شد که سیل عظیمی از هواداران حبیب محبیان پشت درهای بسته مسجد ایستاده بودند. در حالی که سالن اجتماعات مسجد از جمعیت پر نشده بود، اما مسئولان سالن اجازه ورود مردم را نمیدادند و همین امر باعث ایجاد هرج و مرج و بینظمی در بخش بیرونی مسجد شد.
هیچ گاه به ابتذال کشیده نشد
حمیدرضا نوربخش مدیر خانه موسیقی در این مراسم حبیب محبیان را هنرمندی نجیب و فرهیخته معرفی کرد و در سخنانش افزود: محبیان از کسانی بود که در طول زندگی هنریاش هیچ گاه به ابتذال کشیده نشد و همیشه در یک مسیر مشخص هنری با سبکی که به خودش اختصاص داشت فعالیت میکرد همواره مفاهیم زیبا و ارزشمندی در هنرش متبلور و متجلی بود. اگر چه موسیقی او موسیقی پاپ بود ولی از مبنا و تفکری برخاسته بود. حبیب هنرمندی بیحاشیه و بیآزار بود که در راه خود حرکت می کرد وی چند سال پیش با این امید که بتواند در کشورش فعالیت داشته باشد با وعدههای دولت قبل به ایران آمد اگرچه خواسته او برآورده نشد.
وی اظهار کرد: حبیب در گوشهای در شمال کشور زندگی بیحاشیه را از سر گرفت و گاه در مراسمی که دعوت میشد حضور پیدا میکرد، او به معنای واقعی هنرمندی مظلوم و ارزشمند بود.
شاید مجال فعالیت برایش ایجاد میشد
نوربخش در سخنانش به درخواست نکردن حبیب محبیان از دولت جدید برای اجرای کنسرت و ادامه فعالیت اشاره کرد و افزود: شاید اگر برای فعالیتش به دولت جدید درخواست میکرد مجال فعالیت برایش ایجاد میشد اما آنقدر هنرمند نجیبی بود که در گوشهای از کشور تنها زندگی خود را سپری کرد رفتن او برای همه ما ضایعه بزرگی بود و همه ما را دچار شوک کرد.
تلاش کردیم، محقق نشد
مدیر خانه موسیقی گفت: خانه موسیقی به عنوان تنها نهاد صنفی برای مراسم تشییع وی در تهران تلاش کرد؛ اگر چه این امر محقق نشد و وی در همان محل سکونت تشییع و تدفین شد.
وی در سخنانش با تشکر از مردم حقشناس و هنرمند دوست عنوان کرد: مجموعه معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری، فرمانداری و مراجع و مراکز ذیربط این مراسم را برگزار کردند.
اظهار شرمندگی
وی در سخنانش برای کسانی که بیرون از در مسجد مانده بودند اظهار شرمندگی کرد و اعلام کرد: گفته بودیم مکانی سایه برای مردم در نظر گرفته شود تا حداقل آنجا حضور پیدا کنند و این گونه شرمنده آنها نشویم.وی در سخنانش برای حبیب محبیان آرزوی رحمت و آرامش از درگاه خداوند منان کرد.
به جای محبیان میگویند حبیب ما
حجتالاسلام فخرالدین صابری نماینده سابق رامسر نیز در این مراسم گفت: حبیب محبیان هنرمندی متعهد و میهنپرست بود وی 4 مهر ماه 1331 به دنیا آمد و در 21 خرداد 1395 دار فانی را وداع گفت. او در عمر 63 ساله خود توانست استعدادهایش را شکوفا کند و خلاقیتش را در عرصه هنر به منصه ظهور رساند و با محبوبیت از این عالم به عالم دیگر سفر کند.
وی خاطر نشان کرد: محبیان در سال 1360 در شرایطی امکان فعالیت برایش مهیا نبود از کشور مهاجرت کرد و از سال 1364 در لسآنجس اقامت داشت اما هیچگاه در آن فضا مجذوب دیگر افراد و دیگر هنرمندان مستقر در آنجا نشد و استقلال خود را حفظ کرد و بر اساس عرق و وطن دوستی و علاقهمندی به وطن که از ایمان و باور قلبی است با ارسال نامه به رئیسجمهور قبل درخواست بازگشت به وطن داد که پس از تایید به کشور بازگشت او با یک دنیا عشق و علاقه نسبت به میهن از غربت به کشور آمد اما متاسفانه با وجود فعالیتهای ارزشمند انجام شده موفق به فعالیت هنرمندانه در ایران نشد. با وجود میل مردم نسبت به کار و فعالیت وی شرایطی به وجود نیامد که وی به اجرای موسیقی بپردازد، در رامسر ساکن شد و بعد از مدتی به روستای نیاسر در ویلایی اجارهای اقامت گزید.
وی ادامه داد: سیر و سلوک رفتاری محبیان با اهالی این روستا به گونهای بود که وقتی به آنجا سفر میکنیم یا از نوع زندگی وی از مردم جویا میشویم به جای محبیان میگویند حبیب ما و این بسیار جالب است که شخصیتی در محلی آن چنان مردمی زندگی کند که مردم را با توجه به سیر و سلوک و رفتار وی او را متعلق به خود بدانند ممکن است به دلیل علم و هنر و یا موقعیت برخی از افراد خود را برتر از دیگران بدانند که البته این گونه انسانها در دل مردم جایی ندارند اما محبیان با وجود برخورداری از موقعیت علمی هنری و اجتماعی و برتریهای اخلاقی متواضعانه با مردم برخورد میکرد به طوری که مردم حس میکنند این شخصیت تبلور آرمانهای خودشان است. شیوهای که او میخواند باعث شد که در دل مردم جای گیرد.
آرزو داریم مردم به بیرون از کشور نگاه نکنند
حجتالاسلام فخرالدین صابری در سخنانش به لغو کنسرتهای هنرمندان موسیقی از جمله علیرضا قربانی شهرام ناظری و… اشاره کرد و از زبان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: روز گذشته نظرات وزیر در مورد لغو کنسرتها را خواندم که بسیار معترض به این امر بود. او در سخنانش گفته بود شخصیتهای هنرمند که قرار بود انجام وظیفه کنند چیزی جز محتوایی ارزشمند ارائه نمیکردند تصمیمگیری در یک مرکز باید انجام شود و با سعه صدر بیشتر امکان بهرهبرداری باید فراهم شود. وزیر در سخنانش گفته بود آرزو داریم مردم به بیرون از کشور نگاه نکنند و یکی از راهکارها برای تحقق این امر این است که به هنرمندان داخلی بها دهیم.
با سعه صدر از هنرمندان استفاده کنیم
وی افزود: امروزه در صدا و سیمای جمهوری اسلامی دو برنامه خندوانه و دورهمی در حال پخش است که اگرچه محتوایش چیز خاصی نیست اما ساعتهای مردم را به خود اختصاص میدهد، ما برای جلوگیری از ورود فرهنگ بیگانه آمدهایم این برنامهها را بیشتر باید اجرایی کنیم و خوب است که با سعه صدر از هنرمندانی استفاده کنیم که نسبت به این مردم عرق دارند و به عزت کشور خود فکر میکنند.
حبیب وطندوست و علاقهمند به جامعه بود
حجتالاسلام فخرالدین صابری بیان کرد: شخصیتهایی مثل حبیب انصافا از شخصیتهای وطندوست و علاقهمند به جامعه هستند که با قلبی سرشار از عشق به مردم میخواستند انجام وظیفه کنند.
وی مرگ را وسیله و محملی برای انتقال بشر به عالم دیگر معرفی کرد و افزود: ما معتقد هستیم پاشایی، حبیب محبیان و دیگر هنرمندان فرهیخته این مرز و بوم در جوار حق آرمیدهاند و زنده هستند. ما برای آنان طلب علو درجات در نزد خدا داریم.در بخش دیگری از این مراسم به ترانههای حبیب که در وصف غدیر خوانده بود اشاره شد.
هنرمندی رئوفالقلب، خوش اخلاق و بذلهگو
علیرضا سلیمی که دیگر سخنران این مراسم بود گفت: پذیرفتن این ضایعه بسیار سخت است اما واقعیت است و ما باید آن را بپذیریم اگر چه همه در شوک هستیم نباید فراموش کنیم که این مسیر برای همه است و دیر یا زود باید از آن مسیر عبور کنیم اما ای کاش همه ما وقتی پیشکسوتان زنده هستند قدردان آنها باشیم هنرمندان به خاطر زحماتی که در حوزه هنر کشیدهاند بر گردن ما حق دارند و ما باید قدردان آنها باشیم.
وی افزود: در چند سال گذشته افتخار ارتباط با حبیب و خانوادهاش را پیدا کردم در این مدت چیزهای مختلف و مثبتی از او دیدم که البته شاید کلیشهای باشد اما باید بگویم بُعد شخصی حبیب انسانی بسیار رئوفالقلب، خوش اخلاق و بذله گو بود. شاید در نگاه اول جدی دیده میشد که البته خودش هم همیشه این را میگفت اما در حقیقت او بسیار دلسوز بود. اسفند ماه سال گذشته قرار بود برنامهای به همراه یکی از هنرمندان برای خانه سالمندان برگزار کند که زیرساخت بسیار خوبی داشت اما این برنامه به سال 95 موکول شد و با وجود پیگیریهایی که انجام شد تا زمان حیات وی اجرای او محقق نشد. محبیان معتقد بود هنرمندان باید برای بیماران برنامههای مختلفی داشته باشند و اجازه ندهند که این افراد روحیه خود را از دست بدهند. او همواره میگفت هنرمندان میتوانند به واسطه هنرشان باعث ایجاد روحیه شوند.
محمد محبیان، پسر حبیب، امیر تاجیک، مصطفی پاشایی، رضا بنفشهخواه، حوری بنایی و پدر مرتضی پاشایی از جمله افرادی بودند که در این مراسم حضور داشتند.در حاشیه مراسم ترحیم حبیب محبیان علاقهمندان و هواداران این خواننده محبوب موسیقی پاپ با گرد هم جمع شدن و زمزمه کردن آهنگهای این هنرمند با خوانده محبیان اظهار همدردی کردند. قطعات «مادر»، «ببار ای برف» و «مرد تنهای شب» از ترانههایی بودند که مردم در بیرون از مراسم مکررا همخوانی کردند.