«تاکنون در تاریخ جشنواره فیلم کن، 9 سینماگر ایرانی در هیات‌داوری‌های مختلف جشنواره حضور داشته‌اند که شامل 2 مرد و 7 زن بوده‌اند و در این میان چهار داوری در بخش مسابقه رسمی کن بوده که اعتبار بسیار بیشتری دارد.»

ایرانی‌ها چند بار داور جشنواره کن شده‌اند؟

«تاکنون در تاریخ جشنواره فیلم کن، 9 سینماگر ایرانی در هیات‌داوری‌های مختلف جشنواره حضور داشته‌اند که شامل 2 مرد و 7 زن بوده‌اند و در این میان چهار داوری در بخش مسابقه رسمی کن بوده که اعتبار بسیار بیشتری دارد.»

به گزارش هفت هنر، محمد اطبایی در پی انتخاب کتایون شهابی به عنوان داور بخش اصلی کن  درباره‌ی تاریخچه‌ی حضور سینماگران ایرانی در داوری کن، یادداشتی را اختصاصا در اختیار خبرگزاری ایسنا گذاشت که در ادامه آن را می‌خوانیم.

در متن یادداشت این پخش‌کننده‌ی بین‌المللی سینمای ایران آمده است: «انتخاب کتایون شهابی به عنوان یکی از اعضای هیات داوری بخش مسابقه رسمی کن خوشحالی سینمای ایران را پس از انتخاب دو فیلم در بخش های مسابقه و نوعی نگاه تکمیل کرد و معتقدم این حضور تاییدی است بر حدود سی سال تلاش و حضور پرثمر کتایون شهابی در معرفی و عرضه سینمای ایران در عرصه‌های جهانی.

او که فعالیت‌های خود را در بنیاد سینمایی فارابی آغاز و پس آن در تلویزیون ایران ادامه داد و در چند سال اخیر یکی از موفق‌ترین پخش کننده‌های بین‌المللی سینمای ایران در بخش خصوصی بوده است.

تاکنون در تاریخ جشنواره فیلم کن، 9 سینماگر ایرانی در هیات‌داوری‌های مختلف جشنواره حضور داشته‌اند که شامل 2 مرد و 7 زن بوده‌اند. پنج داوری نصیب سینماگران مرد ایرانی و 9 داوری توسط سینماگران زن ایرانی و در مجموع 14 داوری در تاریخ کن نصیب سینماگران ایرانی شده است.

چهار داوری در بخش مسابقه رسمی کن بوده که اعتبار بسیار بیشتری دارد، یک داوری در بخش نوعی نگاه، چهار داوری در بخش فیلم‌های کوتاه و سینه فونداسیون، 2 داوری در دوربین طلایی و 3 داوری در بخش جایزه‌های جنبی.

اولین داوری یک سینماگر ایرانی در چهل و ششمین دوره جشنواره کن، 23 اردیبهشت تا 3 خرداد 1372، رخ داد که عباس کیارستمی به عنوان یکی از اعضای هیات داوری بخش رسمی انتخاب شد و البته در آن سال هیچ فیلمی از ایران در جشنواره کن حضور نداشت. در پنجاه و چهارمین جشنواره فیلم کن که از 19 تا 30 اردیبهشت 1380 برگزار شد، سمیرا مخملباف پس از موفقیت فیلم‌های “سیب” و “تخته سیاه” به عنوان داور بخش فیلم‌های کوتاه و سینه فونداسیون در جشنواره حضور داشت.

در سال 1380، فیلم‌های “سفر قندهار” ساخته محسن مخملباف، “ای بی سی آفریقا” ساخته عباس کیارستمی، “زیر نور ماه” ساخته رضا میرکریمی” و “بیگانه و بومی” ساخته علی محمد قاسمی در بخش‌های مختلف جشنواره حضور داشتند و یک سال رویایی برای سینمای ایران رقم خورد و “زیر نور ماه” جایزه بهترین فیلم بخش هفته منتقدان را دریافت کرد و “سفر قندهار” نیز جایزه هیات داوری کلیسای جهانی را گرفت.

پنجاه و پنجمین دوره جشنواره فیلم کن از 25 اردیبهشت تا 5 خرداد 1381 برگزار شد و عباس کیارستمی به عنوان یکی از اعضای داوری بخش فیلم‌های کوتاه و سینه فونداسیون و بهمن قبادی به عنوان یکی از اعضای هیات داوری جایزه دوربین طلایی انتخاب شدند.

فیلم‌های “ده” ساخته عباس کیارستمی، “بمانی” ساخته داریوش مهرجویی، “آوازهای سرزمین مادری‌ام” ساخته بهمن قبادی، فیلم‌های کوتاه “چت” ساخته شادمهر راستین و “گیوتین” ساخته بهرام عظیم‌پور در بخش‌های مختلف جشنواره کن حضور داشته و جایزه فرانسوآشالیه جشنواره کن به فیلم “آوازهای سرزمین مادرام” تعلق گرفت.

پنجاه و هشتمین جشنواره کن هم از 21 اردیبهشت تا 1 خرداد 1384 برگزار شد و باز هم عباس کیارستمی لباس داوری بر تن کرد! او به عنوان رییس هیات داوران جایزه دوربین طلایی حضور داشت و فیلم‌های “یک شب” ساخته نیکی کریمی و “جزیره آهنی” ساخته محمد رسول اف در جشنواره کن به نمایش درآمدند.

در پنجاه و نهمین دوره جشنواره فیلم کن، 27 اردیبهشت تا 7 خرداد 1385، مرجانه ساتراپی به عنوان یکی از اعضای داوران بخش نوعی نگاه و شهلا رستمی (ناهید) به عنوان داور فیپرشی در جشنواره حضور داشتند. در این سال هیچ فیلمی از ایران در جشنواره کن انتخاب نشد.

شصتمین دوره جشنواره فیلم کن هم که از 26 اردیبهشت تا 6 خرداد 1386 برپا شد، نیکی کریمی به عنوان داور بخش فیلم‌های کوتاه و سینه فونداسیون جشنواره کن انتخاب شد و فیلم “گریه‌ها” ساخته عباس کیارستمی، تنها فیلم ایرانی حاضر در جشنواره بود.

مرجانه ساتراپی، سینماگر ایرانی مقیم فرانسه، در شصت و یکمین دوره جشنواره فیلم کن، 25 اردیبهشت تا 5 خرداد 1387، بار دیگر به عنوان داور و این بار بخش مسابقه رسمی کن به جشنواره بازگشت و فیلم “ترانه تنهایی تهران” ساخته سامان سالور، تنها فیلم ایرانی جشنواره کن بود.

در شصت و چهارمین جشنواره فیلم کن که از 21 اردیبهشت تا 1 خرداد 1390 برگزار شد، شهلا رستمی (ناهید) بار دیگر به عنوان داور فیپرشی انتخاب شد، فیلم‌های “به امید دیدار” ساخته محمد رسول اف، “این فیلم نیست” ساخته جعفر پناهی و مجتبی میرطهماسب در جشنواره حضور داشته و جایزه کالسکه زرین بخش پانزده روز کارگردان‌ها به پناهی و جایزه بهترین کارگردانی بخش نوعی نگاه و جایزه فرانسوآشالیه به محمد رسول اف اعطا شد.

شصت و هفتمین دوره جشنواره فیلم کن، 24 اردیبهشت تا 4 خرداد 1393 شاهد حضور دو داور ایرانی بود. لیلا حاتمی به عنوان یکی از اعضای داوری بخش مسابقه رسمی و عباس کیارستمی به عنوان رییس هیات داوران بخش فیلم‌های کوتاه و سینه فونداسیون حضور داشتند.

در سال بعد و شصت و هشتمین دوره جشنواره کن، 23 اردیبهشت تا 3 خرداد 1394 هم دزیره اخوان سینماگر ایرانی مقیم نیویورک رییس هیات داوران جایزه جنبی کوییرپالم بود و فیلم “ناهید” ساخته آیدا پناهنده و فیلم کوتاه “کشتارگاه” ساخته بهزاد آزادی در جشنواره حضور داشته و جایزه آینده روشن بخش نوعی نگاه هم به فیلم “ناهید” اختصاص یافت.

اکنون هم در شصت و نهمین دوره جشنواره کن که از 22 اردیبهشت تا 2 خرداد 1395 برگزار می‌شود، کتایون شهابی به عنوان یکی از اعضای بخش مسابقه رسمی جشنواره و فیلم‌های “فروشنده” ساخته اصغر فرهادی و “وارونگی” ساخته بهنام بهزادی در کن حضور دارند.»

«تاکنون در تاریخ جشنواره فیلم کن، 9 سینماگر ایرانی در هیات‌داوری‌های مختلف جشنواره حضور داشته‌اند که شامل 2 مرد و 7 زن بوده‌اند و در این میان چهار داوری در بخش مسابقه رسمی کن بوده که اعتبار بسیار بیشتری دارد.»