چند هفته دیگر با شروع جشنواره فیلم فجر هیجان در کشور به اوج خودش میرسد. علاقهمندان به سینما از همین حالا کنجکاویشان نسبت به فیلمهای جشنواره را شروع کردهاند و بازار حدس و گمانها درباره کیفیت فیلمها حسابی داغ است.
۳۳ فیلم در جشنواره فیلم فجر حضور دارند و بنا به اطلاعاتی که از فیلمها به دست آوردهایم، به ۸ فیلم با حال و هوای متفاوت رسیدهایم که فضای خاصی به جشنواره خواهند بخشید. لیست فیلمهای انتخاب شده، در سوژه و محتوا، داستان و روایتی تازه و جدید دارند و حضورشان موجب تنوعبخشی در فیلمهای جشنواره شده است.
احمد
کارگردان: امیرعباس ربیعی
معمولا رسم بر این شده تا فرماندهان بزرگ و شاخص دفاع مقدس را در قالب جنگ و عملیاتها ببینیم. اما امسال امیرعباس ربیعی در حرکتی هوشمندانه، به فعالیتهای شهید احمد کاظمی در ساعتهای ابتدایی زلزله بم میپردازد. ۱۸ ساعت ابتدایی زلزله بم بسیار ملتهب بود و حضور شخصیتی مثل شهید کاظمی، تاثیر زیادی بر روند کارها داشت.
ربیعی برخلاف رویه مرسوم، از سالهای فرماندهی شهید احمد کاظمی در دفاع مقدس فاصله گرفته و به لحاظ تاریخی روایتی جدیدتر را ارائه میکند. حضور شهید کاظمی در جریان زلزله بم، ناگفتههای زیادی دارد که فیلم «احمد» قرار است آن را بازگو کند.
پرویز خان
کارگردان: علی تقفی
در سینمای ایران، فیلمسازان کمتر سراغ فیلمهای بیوگرافی از شخصیتهای ورزشی رفتهاند. تعداد فیلمهای بیوگرافی از ورزشکاران در سینمای ایران شاید به انگشتان دو دست نرسد. در دورههای قبلی جشنواره شاهد حضور فیلمهای «بیرو» و «تختی» در این ژانر بودیم و به نظر میرسد، سازمان و ارگانهای فعال در فیلمسازی، به این ژانر توجه ویژهای دارند.
فیلم «پرویز خان» به نویسندگی و کارگردانی علی ثقفی به زندگی دراماتیک پرویز دهداری میپردازد. مرحوم دهداری برای بازیهای آسیایی سئول در سال ۱۹۸۶، سرمربی تیم ملی فوتبال شد و از همان زمان دوران پرفراز و نشیبی را در ورزش پشت سر گذاشت. دهداری توانست در دهه ۶۰ نسل تازهای را به فوتبال ایران معرفی کند که احمدرضا عابدزاده، جواد زرینچه، صمد مرفاوی و مجتبی محرمی نمونههایی از آن بازیکنان بودند.
«پرویز خان» یکی از سورپرایزهای جشنواره امسال است و بسیاری علاقهمندند هر چه زودتر پای این فیلم بنشینند.
صبحانه با زرافهها
کارگردان: سروش صحت
الان دیگر میتوان سروش صحت را یکی از فیلمسازان صاحب سبک در سینمای ایران دانست. طنزهای خاص و فانتزی آثارش، فضای متفاوت را در فیلمهای صحت رقم میزند.
ترکیب بازیگران فیلم جدید صحت به اندازه کافی جذاب است. قرار گرفتن بهرام رادان، هوتن شکیبا، پژمان جمشیدی و هادی حجازیفر در کنار یکدیگر، نوید فیلمی متفاوت را میدهد.
حضور «صبحانه با زرافهها» در جشنواره از جهتی دیگر اهمیت دارد. امسال فیلمهای ژانر کمدی زیاد نیستند و فیلم سروش صحت، میتواند با خودش فضایی خاص به جشنواره بیاورد.
نوروز
کارگردان: سهیل موفق
سهیل موفق در دو فیلم قبلیاش، در حوزه کودک و نوجوان فیلمسازی کرده بود و حالا با «نوروز» به جشنواره آمده است. این فیلم هم همانند تجربههای قبلی موفق در حوزه کودک و نوجوان ساخته شده و دو عامل «نوروز» را از ساختههای قبلی کارگردانش متفاوت میکند.
«نوروز» در داستان سراغ سوژهای جالب توجه رفته و فیلمی درباره در مورد نوروز، آیین و رسوم، افسانهها و اساطیر نوروزی است. برگ برنده دیگر فیلم بازی علی نصیریان است. نصیریان به عنوان یکی از باتجربهترین بازیگران سینمای ایران، این بار فضایی کاملا متفاوت را تجربه کرده و برای سینمادوستان جالب توجه است. قطعا از «نوروز» در زمان جشنواره بیشتر خواهیم شنید.
مجنون
کارگردان: مهدی شامحمدی
دیده شدن زندگی یکی از فرماندهان بزرگ دفاع مقدس به نام شهید مهدی زینالدین بر پرده سینما هیجان خاصی به همراه دارد. شهید زینالدین نام پرآوازهای در تاریخ دفاع مقدس دارد، ولی متاسفانه کمتر اثری در رابطه با زندگی و فعالیتهایشان تا به الان ساخته شده است.
«مجنون» به کارگردانی مهدی شامحمدی تا حدودی میتواند این خلا را جبران کند. شهید مهدی زینالدین فرمانده لشکر ۱۷ علی ابن ابیطالب بود و از محبوبیت زیادی بین رزمندگان برخوردار بود. سبک فرماندهی ویژه و نبوغ نظامی این فرمانده، نامش را در تاریخ دفاع مقدس جاودانه کرده است.
شور عاشقی
کارگردان: داریوش یاری
ساختن فیلمی با محوریت حادثه کربلا و تاریخ اسلام کاری سخت و دشوار در سینمای ایران به شمار میرود. داریوش یاری در مسیر دغدغههایش در رابطه با تاریخ کربلا، سراغ فیلمی با قصهای از کاروان اهل بیت (ع) پس از واقعه کربلا رفت.
«شور عاشقی» روایتی مستقیم از واقعه عاشورا دارد و برشی از زندگی حضرت زینب (س) را از کوفه تا شام روایت میکند. نکته جالب توجه این است که یاری برای این فیلم از ساخت دکور پرهیز کرد و هیچ دکوری برای فیلم ساخته نشد. عوامل فیلم برای فیلمبرداری به کویر و بیابانهای خور و بیابانک رفتند و در شرایط سختی فیلم را ساختند.
بهشت تبهکاران
کارگردان: مسعود جعفریجوزانی
مسعود جعفریجوزانی به عنوان یکی از کارگردانان باسابقه سینمای ایران، پس از چند سال دوری، دوباره به سینما بازگشته و این خبر خوبی برای دوستداران آثار اوست.
جعفریجوزانی در فیلمش جدیدش سراغ ژانر تاریخی رفته و یکی از حساسترین برههها در تاریخ معاصر را سوژه فیلمش قرار داده است. «بهشت تبهکاران» درباره ماجرای ملی شدن صنعت نفت است و داستانش از سال ۱۳۲۹ شروع میشود. با توجه به سابقه جعفری جوزانی در خلق آثار ملی، احتمالا با یکی از فیلمهای تاریخی خوب سینمای ایران طرف باشیم.
معجزه پروین
کارگردان: محمدرضا ورزی
ساختن فیلمی از زندگی «پروین اعتصامی» شاعر پرآوازه معاصر یکی از اتفاقات خوب و مثبت سینمای ایران است. متاسفانه سینماگران ایرانی به سادگی از کنار شخصیتهای مهم فرهنگی و تاریخی کشورمان عبور میکنند و همین باعث میشود تا عموم مردم آشنایی دقیقی و درستی از این چهرهها نداشته باشند.
«معجزه پروین» به کارگردانی محمدرضا ورزی و تهیهکنندگی محمدرضا شریفینیا از همین الان یکی از فیلمهای جالب توجه و کنجکاویبرانگیز جشنواره به حساب میآید. اگر فیلم از فیلمنامه و کارگردانی خوبی بهره برده باشد، یکی از فیلمهای ماندگار سینمای ایران خواهد شد.