پایان جشن عروسکی‌ها تحت تاثیر یک اظهارنظر/ بهروز غریب‌پور: روستانشینان هم پیگیر کنسرت‌ها شدند

اختتامیه شانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر عروسکی – تهران مبارک – در حالی یکشنبه شب برگزار شد که مرضیه برومند – دبیر جشنواره – و فاطمه معتمد آریا که اجرای مراسم را برعهده داشت صبح همان روز رشید تئاتر و سینمای ایران را بدرقه کرده بودند و داغ این فراق همچنان بر چهره‌شان بود.
برومند ابتدای مراسم در میان تشویق ممتد حاضران در سالن اصلی مجموعه تئاترشهر روی صحنه آمد اما استقبال عروسکی‌ها به حدی بود که این هنرمند ناچار بود دقایق متوالی به ابراز احساسات حاضران پاسخ دهد و در نتیجه پشت تریبون نرفت.
«مادر عروسک‌ها» در ادامه تلاش کرد غبار غم از چهره پاک کند تا شادی بچه‌ها و خانواده تئاتر عروسکی که همواره برآن تاکید داشت در سالن حاکم شود. برومند صحبت‌هایش را این‌گونه آغاز کرد: «تقدیر گاهی اندوه و غم را برای ما رقم می‌زند و اگر این غم‌ها نباشد انسان قدر شادی را نمی‌داند. گاهی مرگ باعث می‌شود انسان قدر هستی را بداند.»
این کارگردان از داوود رشیدی به عنوان انسانی بزرگ یاد کرد که ستایشگر هستی بود و تا آخرین لحظه برای تئاتر کار کرد و به گفته او «آمد، دید، نمایش داد و رفت.» برومند افزود: «استاد من، داوود رشیدی، شوهرخواهر عزیزم هرجا بود عاشق شادی بود و من از او اجازه گرفتم تا ما هم به شادی ادامه دهیم.»
مراسم اختتامیه از این لحظه به بعد رنگ جدی‌تر به خود گرفت و برومند که به صراحت‌کلام شهره است در جملاتی کنایه‌آمیز که با استقبال حاضران همراه شد، بیان کرد: «هیچ‌چیز مانند هنر نمی‌تواند انسان را به خدا نزدیک کند. هنری که در تارِ حسین علیزاده، دوتارِ دوتارنوازان خراسان، صدای استاد شجریان و شهرام ناظری نهفته است. برای رسیدن به خدا زبان‌های مختلفی وجود دارد اما بعضی افراد زبان هنرمندان را نمی‌فهمند که امیدوارم به کلاس بروند و یاد بگیرند.»
برومند سپس با ارایه گزارش فعالیت‌های دبیرخانه جشنواره، از تمامی ارگان‌ها و سازمان‌هایی که در مسیر برگزاری جشنواره همراه شدند به قدردانی پرداخت. او خود را «وجیه‌الجناحین» خطاب کرد و همین ویژگی را دلیل همگرا شدن سازمان‌هایی مانند زیباسازی شهر تهران، شهرداری‌ منطقه یازده، معاونت امور هنری و اداره کل هنرهای نمایشی در برپایی جشنواره دانست.
جذابیت بخش ابتدایی اختتامیه زمانی افزایش یافت که فاطمه معتمدآریا با لباسی که بیشتر تداعی‌کننده یک نمایشگر عروسکی بود تا چهره شناخته شده سینما روی صحنه آمد. شاید به یاد سال‌ها فعالیت هنری در سالن‌های نمایش و بین عروسکی‌ها. او که تجربه سال‌ها عروسک‌گردانی را در کارنامه دارد، بیان کرد: «تمام دلم و لحظات عمرم با تئاتر عروسکی آمیخته است و هرچه تلاش می‌کنم بزرگ بشوم یادم می‌افتد چه عروسک‌هایی در دست گرفته‌ام. انگار عروسک‌ها رهایم نمی‌کنند. با همه وجود کنارتان هستم. اما اینجا اجازه ما دست خودمان نیست بلکه دست عروسک‌هاست.»
بعد از این صحبت‌ها جمعی از نمایشگران عروسکی با عروسک‌های رنگارنگ به صحنه آمدند. معتمدآریا نیز هدایت یکی از عروسک‌ها را بر عهده گرفت و برای دقایقی شادی بر فضای سالن اصلی حاکم شد.
بزرگداشت رییس یونیمای جهانی و بهروز غریب‌پور
حضور مبارک روی صحنه نیز حال و هوای متفاوتی به مراسم بخشید و شیطنت‌های گاه‌وبیگاهش کنار معتمدآریا که به قول برومند «کودک درونش همیشه مشغول شیطنت است» جذابیت‌ها را افزایش می‌داد.
ادامه برنامه به برگزاری دو بزرگداشت اختصاص داشت. بر همین اساس از ددی پودامجی، هنرمند تئاتر عروسکی اهل کشور هندوستان و رییس یونیمای جهانی دعوت شد. این هنرمند لوح تقدیر و تندیس خود را از دست آتیلا پسیانی و یکی از موبدان زرتشتی دریافت کرد. پودامجی که زرتشتی است با لباس سنتی مردم هند روی صحنه آمد و پس از درخواست یک دقیقه سکوت به احترام زنده‌یاد داوود رشیدی به تقدیر از فعالیت‌های هنرمندان ایرانی پرداخت.
معتمدآریا سپس اعلام کرد: «بر اساس تقویم زرتشتی امشب تولد پودامجی است و حاضران در سالن ترانه تولد مبارک را برای او خواندند.»
تشکر بهروز غریب‌پور از امام جمعه مشهد!
بهروز غریب‌پور، سرپرست گروه تئاتر «آران» که سال‌ها تجربه در عرصه نمایش به ویژه نمایش عروسکی را در کارنامه‌ خود به ثبت رسانده است یکی دیگر از چهره‌هایی بود که مورد تقدیر قرار گرفت. این هنرمند با گرامیداشت خاطره داوود رشیدی، از حمید سمندریان، مصطفی و مهین اسکویی و دیگر هنرمندان فقید تئاتر نیز یاد کرد و گفت: «شنیده‌ام استاد رکن‌الدین خسروی هم دچار آلزایمر شده و همین جا برای ایشان آرزوی سلامتی می‌کنم.»
این کارگردان که چهره‌های هنری همواره به توانایی‌هایش در عرصه مدیریت نیز اقرار می‌کنند، با صراحت نسبت به اظهارات اخیر امام جمعه مشهد واکنش نشان داد و بیان کرد: «می‌خواهم به نکته‌ای اشاره کنم که احتمالا تعجب شما را به همراه دارد. من از امام جمعه مشهد متشکرم! به این دلیل که از وقتی درباره برگزاری کنسرت‌ها موضع‌گیری کرده‌اند، مردم در دورافتاده‌ترین روستاها نیز پیگیر کنسرت شده‌اند.»غریب‌پور هنر را مترادف نام خداوند دانست و در ادامه اظهار کرد: «خداوند برای خلقت جهان از هنر کامل استفاده کرده است.» او ادامه داد: «البته این احتمال هم وجود دارد که نقاره‌نوازان و سرنا نوازان حرم که قرن‌هاست از این هنر استفاده می‌کنند امروز با خودشان فکر کنند در حال کنسرت دادن هستند!»
پیشکسوت هنر نمایش سپس به تلاش‌ها برای احیای نمایش عروسکی بعد از انقلاب اشاره کرد و گفت: «نمایش عروسکی در دوره‌ای شرایط سختی داشت و رو به فراموشی می‌رفت و من از آقای مرادخانی، مهندس کاظمی، احمد مسجدجامعی و… ممنونم که کمک کردند نمایش عروسکی پا بگیرد.»
پس از برپایی مراسم بزرگداشت این دو هنرمند مرضیه برومند به عنوان دبیر جشنواره ۶ جایزه را به واسطه اختیار دبیری‌اش به ۶ گروه اهدا کرد. دبیر جشنواره در این باره گفت: جشنواره عروسکی رقابتی نیست اما سال‌هاست دوستان انتقاد دارند که چرا جشنواره به صورت رقابتی برگزار نمی‌شود. به همین دلیل امسال چند جایزه ویژه به دستاوردهایی که در جشنواره داشته‌ایم اهدا می‌کنم و این جایزه‌ها به انتخاب شخص خودم است و اگر شخصی اعتراض دارد به من بگوید.» پس از اهدای جوایز و در بخش پایانی اختتامیه مهدی شفیعی، مدیرکل هنرهای نمایشی روی صحنه رفت و با تقدیر از تعهد کاری مرضیه برومند حکم دبیری او برای دوره آینده جشنواره را اعلام کرد.
عکس یادگاری هنرمندان، گروه‌های عروسکی و مسوولان برگزاری جشنواره پایان‌بخش مراسم اختتامیه شانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر عروسکی بود.