نگاهی به عملکرد کاربران ایرانی بعد از حذف بهداد سلیمی

در پی حذف بهداد سلیمی از المپیک، این انتظار می‌رفت که برخی از کاربران ایرانی، باز هم دسته‌جمعی و در حرکتی ناگهانی به پیج داوران یا کمیته بین‌المللی وزنه‌برداری حمله کرده و شاهد آبروریزی مجازی دیگر از سمت آنها باشیم؛ اما این بار ایرانی‌ها در حرکتی فرهنگی با راه انداختن کمپینی اعتراضشان را به حذف بهداد سلیمی، تنها با انتشار هشتگ‌هایی نشان دادند.

در آخرین روز از رقابت‌های وزنه‌برداری المپیک ریو، وزنه‌برداران دسته فوق سنگین به رقابت پرداختند تا مشخص شود آخرین مدال وزنه‌برداری المپیک ریو به کدام کشور می‌رسد؛ سلیمی در حالی که رکورد جهان و المپیک در یک ضرب را شکسته بود، نتوانست در دو ضرب رکوردی را ثبت کند و از المپیک حذف شد. او دو بار وزنه ۲۴۵ کیلوگرم را بالای سر برد که مورد تأیید داوران و هیأت ژوری قرار نگرفت و در حرکت سوم نیز نتوانست وزنه را بالای سر ببرد و ناباورانه حذف شد.

حضور چشم‌گیر کاربران ایرانی‌ها در صفحه اینستاگرم کمیته‌ بین‌المللی وزنه‌برداری، با وجود اینکه باز هم همراه با جملاتی توهین‌آمیز بود، اما این بار در روندی معمول و منطقی شکل گرفت. تا زمان نگارش این گزارش تعداد کامنت‌های عکس آخر این پیج که مربوط به قهرمانان وزنه‌برداری المپیک می‌شود، 392 هزار و 733 کامنت است که اغلب به کاربران ایرانی اختصاص دارد. این بار اما اکثر کاربران تنها با نام بردن از بهداد سلیمی اعتراض خودشان را نشان دادند.

به اعتقاد برخی از کارشناسان رسانه و جامعه‌شناسان ابراز عقیده تند برخی از ایرانی‌ها در فضای مجازی آیینه‌ای از تفکرات و رفتارهای اجتماعی آنها در دنیای واقعی است. بسیاری از ما که در زندگی واقعی‌مان فرصت یا شهامت ابراز عقیده نداشته‌ایم، امروز به برکت حضور فضای مجازی این فرصت را داریم، ولی گاهی نمی‌توانیم به‌درستی از آن استفاده کنیم.

بارها شاهد بودیم که انگار بهترین راه برای نشان دادن عصبانیت و مخالفت، هجوم دسته‌جمعی به صفحه شخصی افرادی بود که حرف یا عمل آنها چندان به مذاق‌مان خوش نمی‌آمد. کوچک‌ترین تلنگری کافی بود تا روح پر هیجان و گاهی فحاش برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی ناآرام شده و بار دیگر حضورشان را با کامنت‌هایشان به اثبات برسانند.

نمونه بارز این دست از اتفاقات، حمله به پیج لیونل مسی بعد از مشخص شدن قرعه رقابت‌های جام جهانی فوتبال ۲۰۱۴ و هم گروه شدن با آرژانتین در این رقابت‌ها بود که صفحه فیسبوک “مسی” مورد هجوم بیش از ۳۰ هزار کامنت‌ توهین‌آمیز به زبان فارسی قرار گرفت یا زمانی که در پی درگذشت مرتضی پاشایی، گروهی از هواداران او برای تسلیت نگفتن هانیه توسلی در اینستاگرام به او اعتراض کردند. لئوناردو دی‌کاپریو، کارلوس کی‌روش، حتی زایتسف (ستاره تیم ملی والیبال ایتالیا) نیز از این توهین‌ها بی‌نصیب نمانده‌اند.

یکی از جدیدترین هنرنمایی کاربران اینترنتی در دیدار نهایی جام ملت‌های اروپا رقم خورد که پس از مصدومیت رونالدو توسط «دمیتری پایه»، تعداد چشمگیری از طرفداران این ستاره پرتغالی در اقدامی دسته جمعی به صفحه شخصی این بازیکن فرانسوی در اینستاگرم حمله و انواع توهین‌ها را به زبان فارسی و انگلیسی نثار این بازیکن فرانسوی کردند.

سعید خال، استاد ارتباطات درباره این موضوع که چرا جامعه ما گاهی در استفاده از شبکه‌های مجازی که به عنوان یک رسانه شخصی تعریف می‌شود، به درستی عمل نمی‌کند؟، معتقد است که «امروز عصر ارتباطات و فضای مجازی است و هر اتفاقی که رخ می‌دهد، شاهد بازتاب سریع آن در فضای مجازی هستیم؛ فضای مجازی علی‌رغم تمام فوایدی که دارد، مشکلاتی را نیز به همراه دارد که یکی از آنها آزادی رسانه‌ای است که منجر به هجوم کاربران به صفحات شخصی افراد شده است. معتقدم این موضوع یک واکنش دوسویه است. ما تنها نمی‌توانیم به کاربران بگوییم که در صفحات افراد مشهور اظهار نظر نکنند، بلکه باید صبر و آستانه تحمل آن افراد مورد نظر هم بالا برود.»