مدت زیادی از انتشار خبر پیشتولید فیلم «مست عشق» حسن فتحی نمیگذرد که حواشی پرسروصدایی برای این فیلم به وجود آمد. در خبرهای مربوط به این فیلم که بنا بود به زندگی مولانا جلالالدین محمد بلخی و شمس تبریزی بپردازد، آمده بود که چهرههای نامآشنایی در آن ایفای نقش خواهند کرد که از آن میان میتوان به حضور پارسا پیروزفر در نقش مولوی و شهاب حسینی در نقش شمس تبریزی اشاره کرد.
به گزارش تیتر هنر، نام حسن فتحی هم در مقام کارگردان موجب توجه بیشتر به این پروژه میشود. کسی که فارغ از بحثهای نظری در عرصه فیلم و سریالسازی، شناختش از ذائقه مخاطبان ایرانی معروف است و تاکنون تقریبا هر چه ساخته به ویژه مجموعههای تلویزیونیاش با استقبال قابلملاحظهای از سوی بینندگان همراه بوده است. نگاهی به کارنامه او به خوبی این مدعا را اثبات میکند. مجموعههایی «چون پهلوانان نمیمیرند، شب دهم، مدار صفردرجه، میوه ممنوعه و… برای تلویزیون و شهرزاد برای شبکه خانگی گواه موفقیت فتحی در جذب مخاطب عام است.
او اینبار به صرافت کار روی زندگی شمس و مولانا افتاده است؛ موضوعی که تلویزیون چند سال پیش سراغش رفته بود اما به دلیل ضعفهای فنی در فیلمنامه و اجرا کار قابلاعتنایی از آب درنیامد و به نوعی فرصت
به وجود آمده برای آشنا کردن بیننده تلویزیون با زندگی این نام بلند ادب فارسی در قالب یک مجموعه تلویزیونی از بین رفت. از دیگر تجربههای نمایشی صورت گرفته در ارتباط با مولوی، اپرای عروسکی بهروز غریبپور را هم میتوان نام برد.
جایگاه مولوی و شمس تبریزی در تاریخ فرهنگ و ادبیات ایران آنچنان رفیع است که هرگونه توضیحی در باب آن در قالب نوشتاری کوتاه از این دست، جز تحریف اصل مطلب نخواهد بود. آثار مولانا و نیز مقالات شمس تبریزی قرنهاست بر تارک فرهنگ و ادبیات این سرزمین میدرخشد و در دانشگاهها و مدارس تدریس میشود، همین کافی است برای اینکه بدانیم چرا فیلمسازی چون حسن فتحی سراغ چنین موضوعی رفته است.
دیروز خبرهایی منتشر شد مبنی بر مخالفت دو تن از مراجع با ساخت پروژه «مست عشق.» براساس آنچه در رسانهها آمده این مخالفتها
در پی استفتائاتی صورت گرفته است که گروهی از طلاب حوزه علمیه قم از دو تن از مراجع کردند. آنها در نامه خود که تصویر آن در خبرگزاریها منتشر شد، در حالی «مست عشق» را سریال خواندند که این پروژه اصلا تلویزیونی نیست و قرار است یک فیلم سینمایی باشد. آنها در نامه خود نوشتند این پروژه که «با بودجه دولتی، تیم هنری پیشرفته و کارگردان مطرح و بازیگران شاخص برای نمایش و بزرگداشت شخصیت شمس تبریزی» ساخته میشود، قرار است به زندگی شمس به عنوان فردی که «فساد عقیده» و «عقاید پلید» داشته و از «اقطاب و اعلام صوفیه خبیث» بوده، بپردازد و ابراز نگرانی کردند که ساخته شدن چنین پروژهای «عواقب خطرناک» را در پی خواهد داشت.
هر دو نفر از آیاتی که این استفتاء را دریافت کردند، پاسخشان یک چیز بود؛ این کار یعنی ساخت اثری درباره شمس و مولانا سبب ترویج فرقه ضالّه صوفیه میشود و شرعا جایز نیست و باید از آن خودداری کرد.
اگرچه حواشی به وجود آمده برای فیلم «مست عشق» که موضوع صوفیگری مولانا و شمس را به عنوان محور استدلال خود دارد، امر بیسابقهای نیست قبلا هم با برگزاری کنگره مولوی مخالفت شده، اما باتوجه به جایگاه مولوی در فرهنگ ما و نیز نظر مقام معظم رهبری درباره این شاعر و عارف سده هفتم هجری، چنین پروژهای تا این اندازه به دستانداز بیفتد.
رهبر انقلاب نهتنها به تقابل شخصیت و دیدگاههای مولوی با اسلام و موازین دینی قائل نیستند بلکه بالصراحه بر همپوشانی و انطباق این شاعر و عارف سده هفتم هجری با دین اسلام تاکید دارند. ایشان مسائل عرفانی را «دریایی عظیم» توصیف کردهاند و یادآور شدهاند که بخشی از شعر آیینی ما با عرفان پیوند خورده است: «یک بخش مهمی از شعر آیینی ما متوجه مسائل عرفانی و معنوی میتواند بشود و این دریای عظیمی است. شعر مولوی را ببینید. فرض کنید کسی دیوان شمس را به خاطر زبان مخصوصش و حالت مخصوصش که خیلی ماها دسترسی نداریم به آن، یک قدری دوردست بداند، مثنوی که خودش میگوید «و هو اصول اصول اصول دین» و واقعا اعتقاد من هم همین است. یک وقتی مرحوم آقای مطهری از من پرسیدند نظر شما راجع به مثنوی چیست. همین را گفتم. گفتم به نظر من همین که خودش گفته: «و هو اصول…» و ایشان گفتند کاملا درست است و من هم عقیدهام همین است.»
حال پرسش این است که برای برونرفت قانونی از چنین اختلافنظری چه باید کرد و تکلیف پروژههایی مانند «مست عشق» چه خواهد شد؟ آیا حسن فتحی خواهد توانست پروژه «مست عشق» را بسازد و اکران کند یا برای همیشه باید آن را فراموش کند و از سرنوشت فیلم رستاخیز عبرت بگیرد؟
منبع اعتماد