مسعود کوثری پژوهشگر و حمید قبادی دبیر کارگروه مد و لباس به بهانه نمایش مستند «بهت میاد» درباره مد و پوشش اظهار نظر کردند.
به گزارش تیتر هنر طبق گزارش رسیده، جلسه نمایش و نقد و بررسی فیلم مستند «بهت میاد» به کارگردانی محمدحسن یادگاری شامگاه 13 آذرماه با حضور دکتر مسعود کوثری پژوهشگر حوزه ارتباطات،فرهنگ و جامعهشناسی و حمیدقبادی دبیرکارگروه مد و لباس در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.
قبل از نمایش مستند محمدحسن یادگاری کارگردان بیان کرد: خوشحالم که این مستند با حمایت و همکاری جایی مثل حوزه هنری ساخته شد چون نوع برخورد با مساله مد و زیبایی، ارائه حجاب و مسایلی از این قبیل به درستی تعیین تکلیف نشده و ما نیاز به رویکردی داشتیم که خطوط قرمزها را بداند تا بتوانیم مستندی را با موضوع حجاب و پوشش نمایش دهیم. اینکه یک سازمان آزادانه و جدی به این مقوله بپردازد خیلی مهم است چرا که ما در حال حاضر برای پخش تلویزیونی این مستند به مشکل خوردیم.
وی افزود: این مستند به موضوعی میپردازد که پیش از این درباره آن کار نشده بود و صرفا تاریخ شفاهی آن را روایت میکرد. کلید واژه اصلی این مستند مد و زیبایی است که متاسفانه به شکل جدی کمتر به آن پرداخته میشود. موضوعات اجتماعی و فرهنگی هم از نظر حمایتی نادیده گرفته میشوند هم در بحث سرمایه گذار غالبا به مشکل برمیخورند. من هم میتوانستم موضوعات سادهای که وقت کمتر و بودجه بهتری داشت را کار کنم اما مساله اصلی من دغدغههای دیگری است که نیاز به نگاه متفاوت دارد.
سپس شیرین معصومی مدیر تولید پروژه نیز در بیان نکاتی گفت: طرح اولیه این مستند مربوط به سال 91 است و ما بیش از 5 ماه را به تحقیق و پژوهشهای سخت پرداختیم. همیشه شاگردان من دغدغه این را داشتند که زیبا به نظر برسند و برای این مهم هیچ مرجعی نداشتند. من به عنوان کسی که به سبک پوشش ایرانی اسلامی معتقد است میگویم باید در این زمینه یک اندیشه و روش درست داشته باشیم اما متاسفانه سیاستگذاران این عرصه خیلی دلسوز نبودند و هر آنچه مُد میشد را میگفتند به زودی میگذرد.
وی افزود: به نظر من این مستند کاملا پتانسیل سریال شدن دارد چون نکات بسیاری برای طرح دارد که به دلیل محدودیت زمانی امکان گنجاندن آن وجود نداشت. بسیاری از افراد هم از مصاحبه در این مستند شانه خالی کردند چون حرفی برای گفتن نداشتند. مراجع نیز میگفتند باید به قرآن و احادیث رجوع کنید اما جوانان امروز قبول نمیکنند. در حالیکه رسانههای غربی برای همه چیز با جزییات برنامهریزی کرده است ما نسبت به پوشش زنان بی توجهیم و یادمان باشد اگر ما این موضوع را جدی نگیریم پای بیگانگان را باز خواهیم کرد.
پس از این سخنرانی مستند «بهت میاد» نمایش داده شد و بعد از آن نشست نقد و بررسی با حضور مسعود کوثری پژوهشگر حوزه ارتباطات،فرهنگ و جامعه شناسی و حمیدقبادی دبیرکارگروه مد و لباس برگزار شد.
کوثری در ابتدای سخنان خود بیان کرد: بحث مد، وضعیت لباس و پوشش یک فرایند جدایی ناپذیر از اتفاقات جهان است و تنها به کشور ما مربوط نمیشود. من داوری در فیلم را خیلی نپسندیدم و به نظرم نتیجه گیری راهگشا نیست. در هر دوره مد از یک جایی نشات گرفته و هیچ نقطه ثابتی برای آن وجود ندارد. مد یک مصالحه است که همیشه میتواند اتفاق بیفتد. قطعا برای برخی سودآور است و پول زیادی به جیب می زنند اما فرایند مد جزو جدایی ناپذیر است.
وی افزود: قضاوت این اثر درباره مد را سرگردان احساس میکنم و به نظرم به این سادگی نمیتوان درباره آن پاسخی داد، کاش مستند خود را درگیر پاسخ نمیکرد چون شروع آن که با طرح موضوع همراه بود خیلی خوشایند و جذاب بود اما از جایی به بعد ریتم تغییر کرد. به هر حال همین که کسی جسارت کرده و این موضوع پرداخته موضوع کمی نیست.
قبادی نیز در ادامه بحث مطرح کرد: مساله مد همیشه وجود داشته اما قدیمترها راحت از آن عبور میکردیم ولی امروزه پی بردیم که میتواند یک شاخصه برای استقلال فرهنگی و اقتصادی باشد. به همین خاطر تا جایی توجه مان را پیش بردهایم که به قانون تبدیل شده است و از این بابت نکته قابل تاملی است.
قبادی در تکمیل این جلسه بیان کرد: مُد 2 عنصر ثابت دارد اول اصول علمی تعریف شده در دنیا و دوم عناصر محتوایی و مفهومی. مدسازان دنبال یکسان کردن ظاهر و پوشش و سبک زندگی هستند.
کوثری در ادامه گفت: مد در حال حاضر یک مساله تاثیرگذار است و همیشه هم از جای دیگر نیامده است. به عنوان مثال ما در دوره تیشرتهایی داشتیم که با خوشنویسی تزیین شده بودند یا زمانه هم عکس شهدا را روی لباس چاپ میکردیم و دیگران هم از آن استقبال کرده بودند.همین که عناصر میتوانند به مصالحه تبدیل شوند، مُد شکل میگیرند. خلاقیت همیشه برای سایرین جذاب است و می توانند برای دیگران الهام بخش باشد.
وی ادامه داد: ما چارچوبهایی برای خودمان چیدهایم که امروز هم گرفتارمان کرده است. اول مانتوی سیاه وارد کردیم بعد که خواستیم آن را با رنگها درهم بیآمیزیم دچار مشکل شدیم. اتفاقا مانتو اصلا مد ایرانی و اسلامی نیست و همانطور که واژهاش هم میگوید از فرانسه آمده است. مشکل ما در مساله مد و پوشش تعاریف خودمان است و همیشه هم نمیتوان همه چیز را تقصیر غربیها انداخت.
وی اشاره کرد: نگرش درون جامعه باید به برخی مسایل تغییر کند تا دیگران هم راه نفوذ نداشته باشند. اگر در مجامع بزرگتر به زن فرصت بروز تواناییهایش را بدهید او دیگر فرصتی برای آرایش و تقلیدهای کورکورانه از مد را پیدا نمیکند. هر محدودیتی از این طرف بیرون زدن از سمت دیگر را در پیدارد. عرصههای ما در جامعه بدون مرز شدهاند و مردم جامعه ما دیگر نمیدانند تفاوت لباس پوشیدن در بازار با مهمانی و سرکار چیست.
قبادی نیز در پایان بیان کرد: مُد یک فرایند است که بر اثر عوامل مختلف شکل میگیرد و اگر تک بعدی به آن نگاه کنیم اشتباه است. برخی مسایل در قالب پوشش و آرایش بروز میکنند ولی دلیل دیگری دارند. ما باید عامل موثری این جریان را بررسی کنیم تا به نتیجه گیری درستی برسیم.
مستند «بهت میاد» با موضوع تاریخ مد و پوشش در ایران و مدل مواجههی جامعه ایرانی ساخته شده است.