تورهای گردشگری ارمنستان و آذربایجان اگرچه با لغو و یا تسهیل در صدور روادید مواجه شدند اما این اقدامات تاثیری در نرخ این تورها نداشته است.
خرداد ماه سال ۹۵ «شاوراش کوچاریان» معاون وزیر امور خارجه ارمنستان اعلام کرد که طبق توافق به دست آمده، شهروندان ایرانی و ارمنستانی از این پس میتوانند بدون نیاز به دریافت ویزا به هر یک از این دو کشور سفر کنند. این توافق دوم ژوئن ۲۰۱۶ امضا شده بود تا شهروندان دو کشور که دارای گذرنامه عادی یا سیاسی هستند از این پس بدون دریافت ویزا و با شرط اینکه از آخرین سفر آنها ۱۸۰ روز گذشته باشد، بتوانند حداکثر برای مدت ۹۰ روز در کشور مقصد اعم از ایران یا ارمنستان اقامت کنند.
پس از آن در روز ۲۳ مرداد ماه سفارت ایران در ارمنستان بیانیهای اعلام کرد و خبر داد که با توجه به اجرایی شدن یادداشت تفاهم لغو روادید در ۱۶ مرداد ۱۳۹۵ میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان از این پس اتباع دو کشور جهت ورود به کشور مقابل نیاز به ویزا نخواهند داشت.
افزایش نرخ تورهای ارمنستان از اواسط شهریور
اکنون با وجود لغو ویزای ارمنستان تغییری در نرخ تورهای گردشگری این کشور به وجود نیامده است چرا که ویزای این کشور به قیمت ۱۰ دلار و به صورت فرودگاهی صادر میشد و معمولا مسافران آن را جدا از هزینههای تور پرداخت میکردند. قیمت پایین این ویزا و فرودگاهی بودن آن موجب شده که همچنان دفاتر خدمات مسافرتی تورهای گردشگری ارمنستان را به نرخ یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به بالا برای تورهای هوایی و اقامت سه شب در هتل ۳ ستاره بفروشند.
نرخ تورهای گردشگری ارمنستان بنا به ستاره هتل، تعداد روزها و خدمات اضافی متغیر خواهد بود. با این وجود از اوسط شهریور ماه این تورها افزایش قیمت خواهد داشت چرا که فصلهای سیزن ارمنستان شروع میشود. تورهای زمینی این کشور نیز اکنون از ۶۰۰ هزار تومان شروع میشود که معمولا برای مسافران تهرانی دو روز در مسیر رفت و برگشت سپری میشود. با این وجود اتوبوسهای توریستی در نظر گرفته شده برای سفر به ارمنستان پس از لغو ویزا معطلی کمتری در مرز دارند.
در کنار خبر لغو ویزای ارمنستان، در روز ۱۷ مرداد ماه امسال الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان در نشست خبری مشترک با حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان از لغو روادید میان ایران و آذربایجان خبر داده بود. اما پس از یکی دو روز محسن پاک آیین سفیر کشورمان در باکو در واکنش به این خبر گفت: دو کشور روندی را برای برقراری این رژیم آغاز کردهاند که در حال حاضر به مرحله سوم که همان لغو روادید است نرسیدهایم. در مرحله اول مسئله لغو ویزا مطرح نیست، در مرحله اول دو کشور تسهیلات فرودگاهی را برای سفر اتباع خود در نظر میگیرند و پس از آن در حدود سه ماه دیگر تسهیلات صدور روادید در مبادی ورودی مرزهای دو کشور یعنی در مرزهای آستارا و بیله سوار برقرار میشود و در مرحله سوم با تکمیل امکانات فنی دو کشور وارد مرحله نهایی این روند یعنی لغو روادید خواهند شد.
لغو ویزایی که هنوز اجرایی نشده است
سفارت آذربایجان در ایران قبل از این ویزای یک روزه برای اتباع ایرانی صادر میکرد. اما با اجرایی شدن یادداشت تفاهم، ویزا در فرودگاه آذربایجان داده میشود. این ویزا به میزان ۳۵ دلار به مسافران ایرانی داده میشود. سفر با اتوبوس به این کشور از تهران و یا تبریز برای مسافران ایرانی دارای معطلی زیاد در مرز آذربایجان است به طوری که تورهای گردشگری ۵ روزه آذربایجان در حقیقت سه روزه خواهد بود چرا که دو روز در مسیر رفت و برگشت میگذرد.
از سوی دیگر اعلام صدور ویزای فرودگاهی و یا تسهیل در صدور روادید هنوز تاثیری در قیمت تورهای گردشگری آذربایجان نداشته است. در این باره، محمد لایقی یکی از مدیران دفاتر خدمات مسافرتی در تبریز به خبرنگار مهر میگوید: هنوز به ما اعلام نکردهاند که این ویزا لغو شده است یا نه. ولی مسافران در مرز ویزای آن کشور را میگیرند که معمولا هزینه آن با مسافر است.
لایقی ادامه میدهد: اگر ویزای آذربایجان لغو شود، تعداد مسافران ایرانی که قصد ورود به اذربایجان را دارند افزایش چشمگیری خواهد داشت. شاید در آن صورت نرخ تورها نیز کاهش پیدا کند چون متقاضی زیاد میشود و حدود ۱۵۰ هزار تومان به نفع مسافر خواهد بود.
تورهای گردشگری آذربایجان از طریق مرز زمینی با اتوبوسهای توریستی از شهر اکنون حدود میلیون تومان برای ۴ شب اقامت در آذربایجان فروخته میشود. اما برای سفر هوایی به این مبلغ نرخ بلیت هواپیما اضافه میشود که نرخ آن به ایرلاین انتخابی مسافران بستگی دارد. معمولا هتلهای آذربایجان یک تور گشت شهری نیز برای مسافران هتل خود در نظر میگیرند. همچنین نرخ تورها با اقامت در هتلهای داخبل شهر و یا خارج شهر متفاوت است و چیزی در حدود ۲۰۰ هزار تومان اختلاف قیمت آنهاست.
منبع مهر