«مصرف دخانیات توسط هنرپیشههایی که به نوعی الگوی جامعه به حساب میآیند، میتواند بخشی از تماشاگران را به سمت استعمال دخانیات بکشاند». این گزاره احتمالا ازسوی کسانی که تأثیر رسانه را در القای رفتارها مدنظر قرار دادهاند، قابل دفاع به نظر میرسد.
در روزهایی که فصل اول سریال شهرزاد پخش میشد، بودند افرادی که مصرف پی درپی سیگار ازسوی بازیگران این سریال جذاب را در قسمتهای مختلف این مجموعه به نوعی ترویج استعمال دخانیات، میدانستند. فارغ از درست یا غلط بودن ادعای آنها و مستندات قانونی که برای جلوگیری از این عمل ارایه میدادند، حرف آنها و البته بسیاری از کسانی که مخالف رفتار قهری با یک اثر هنری بودند، تأثیر القاهای رسانه را زیر سوال نمیبرد. درهمان روزها بسیاری از کارشناسان و منتقدان به دفاع از سازندگان مجموعه شهرزاد پرداختند و پیشنهادی به آنها که مخالف مصرف دخانیات درجامعه بودند، ارایه دادند. به نظر این دسته از منتقدان بهتر است برای انتقال پیامهای انسانی، اخلاقی، محیطزیستی و… به جای سخنرانی و محکوم کردن رفتار دیگران، وارد میدان شوند و آفرینش هنری ارایه دهند که درعین رعایت ابعاد زیباییشناسانه بتواند مفهوم مورد نظر را هم به خوبی منتقل کند. ساخت سریال پرستاران دستکم روی کاغذ یکی از همین اقدامات فرهنگی و قابل اعتنا به حساب میآید. خبر ساخت این سریال از مدتی قبل رسانهای شد. حالا اما جزییات بیشتری از این پروژه تلویزیونی اعلام شده است. بعد از هماهنگیهای انجامشده و به سرانجام رسیدن مراحل پیشتولید، شنبهشب ساخت این سریال کلید خورد. سریال «پرستاران» که علیرضا افخمی و محمودرضا تخشید کارگردانان آن هستند و داود هاشمی تهیهکنندگی آن را برعهده دارد، لوکیشنی که در بیمارستان نورافشار واقع در نیاوران ساخته شده است، کلید خورد.
این مراسم حدود ساعت ٢١:٣٠ با سخنانی از مسئولان وزارت بهداشت آغاز شد. سیدمحمدهادی ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشت در بخشی از سخنانش اعلام کرد، شورای سلامت این وزارت در بررسیای که از فیلمهای هر دهه است، میزان استفاده از سیگار را اندازهگیری کرده است. به گفته این مقام مسئول؛ در این بررسیها در هر دهه ۱۰۰ فیلم بررسی و درمجموع ۳۰۰ فیلم مورد بازبینی قرار گرفت که نشان میداد در فیلمهای دهه دوم نسبت به دهه اول میزان استفاده از سیگار در مردان ۲برابر و در زنان حدود ۴برابر افزایش یافته است. همچنین در دهه سوم آقایان ۴برابر نسبت به دهه اول و زنان حدود ۱۰برابر نسبت به دهه اول افزایش مصرف سیگار داشتهاند. با همه این توضیحات محمد میرزابیگی معاون پرستاری وزارت بهداشت در سخنانی اظهار امیدواری کرد، سریال «پرستاران» باعث ارتقای جایگاه پرستاری و نمایش زحمتهای این قشر باشد.
در ادامه مراسم آغازین فیلمبرداری سریال «پرستاران»، نخستین صحنه این سریال که درواقع دومین سکانس از قسمت سوم «پرستاران» بود، فیلمبرداری شد. مهدی صبایی و فریبا نادری از بازیگران این سکانس بودند که بهعنوان پرستار در بیمارستان حاضر شدند. یک پرستار واقعی هم درکنار تیم حضور داشت که گاهی مشورتهایی ارایه میکرد؛ مثلا بعد از یکی از برداشتها از مریم یوسف خواست، نظامی نایستد و بیشتر
لبخند بزند. در ادامه گیتی معینی نیز بهعنوان یکی از بیماران روی یکی از تختهای بیمارستان دراز کشیده بود و سرمی به دست وی وصل شده بود و درکنار او تختهای دیگری دیده میشد.
این مراسم با چند برداشت از یک سکانس پایان یافت تا تصویربرداری سریال «پرستاران» رسما آغاز شود و در روزهای بعد تولید این اثر ادامه پیدا کند. سریال «پرستاران» در ۵۲ قسمت ۴۰ دقیقهای روی آنتن خواهد رفت اما هنوز شبکه پخشکننده این سریال مشخص نیست. فاطمه گودرزی، الناز حبیبی، لیندا کیانی، عاطفه رضوی، سیاوش خیرابی، مهوش صبرکن، میرطاهر مظلومی و حسین سلیمانی از بازیگران این سریال هستند و همچنین بازیگران دیگری قرار است به مرور به داستان اضافه شوند.
مراسم افتتاحیه این سریال با حضور میهمانانی از وزارت بهداشت، میهمانانی از حوزه ورزش و همچنین عوامل و بازیگران این سریال برگزار شد که ازجمله آنها میتوان به محمدهادی ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشت، محمد میرزابیگی معاون پرستاری وزارت بهداشت، مجید رجبیمعمار مدیرعامل خانه هنرمندان ایران، پرویز مظلومی، مهدی هاشمینسب، بهروز افخمی، رضا توکلی، فاطمه گودرزی، الناز حبیبی و لیندا کیانی اشاره کرد. با نگاهی دوباره به مجموعه پرستاران که محصول کشور استرالیا بود و درکشورهایی همچون بریتانیا، ایرلند و ایران توفیق فراوانی داشت، اهمیت ارایه کارهای نمایشی درحوزه بهداشت و روان بیشتر مشخص میشود. باید دید سریال ایرانی «پرستاران» هم میتواند درکشور خودمان موفق باشد یا نه؟
منبع شهروند