روایت موسیقی‌دان مشهدی از آن ١٢ سال و این ١٠ روز

مدت‌هاست سازها، راهی به مشهد ندارند و این شهر، رنگ کنسرت‌های موسیقی را به خود ندیده. نه‌تنها در مشهد که در دیگر شهرهای خراسان از جمله نیشابور، خبر لغو کنسرت، دیگر پدیده عجیبی نیست. به بیان دقیق‌تر، از ١٢ سال پیش، هم‌زمان با درگذشت آیت‌الله عبادی، امام‌جمعه سابق مشهد و روی‌کارآمدن دولت «مهرورزی»، موسیقی با مشهد بیگانه شد و ممانعت از اجرای صحنه‌ای، همان زمان کلید خورد. با درگذشت آیت‌الله عبادی، حجت‌الاسلام «علم‌الهدی» امامت جمعه این شهر را برعهده گرفت. او از مخالفان سرسخت اجرای صحنه‌ای در مشهد بوده و هست.

سیاسی‌شدن یک کشمکش ١٢ ساله
«هم‌زمان با روی‌کارآمدن دولت حسن روحانی، مخالفت‌ها با برپایی کنسرت، شکل سیاسی به خود گرفت تا آنجا که حجت‌الاسلام «علم‌الهدی»، امام‌جمعه مشهد، اعلام کرد موضوع کنسرت‌ها را در «شورای فرهنگ عمومی استان خراسان‌رضوی» مطرح می‌کند». اینها را «سالار مرتضوی» به «شرق» می‌گوید؛ نوازنده دف و سرپرست گروه موسیقی ایرانی «بامداد» مشهد که عضو انجمن صنفی هنرمندان موسیقی خراسان‌رضوی هم است.
این نوازنده و موسیقی‌دان، در سال‌های گذشته به نمایندگی از هنرمندان موسیقی مشهد با اغلب اعضای شورای فرهنگ عمومی استان صحبت و خطرات حذف موسیقی را چنین گوشزد کرده است: «مشهد این روزها به اولین پایگاه موسیقی رپ در کشور تبدیل شده است. دلیل اصلی گرایش جوان‌های مشهد به موسیقی زیرزمینی، معرفی‌نکردن موسیقی صحیح به آنهاست. به مسئولان گفته‌ام این موسیقی را با موسیقی فاخر و دستگاهی مقایسه کنید که بنیان‌گذارانش فارابی و ارموی و… هستند. نگذاریم مردم از این موسیقی محروم شوند. شهر مشهد به پایگاه موسیقی زیرزمینی تبدیل شده است». شورایی که مرتضوی از آن یاد می‌کند، در تمام استان‌ها فعال و شامل استاندار استان، مدیرکل ارشاد، فرمانده سپاه منطقه، شهردار، رئیس شورای شهر، مدیر حوزه علمیه، فرمانده پلیس استان، فرمانده ارتش و مدیرکل تبلیغات اسلامی و… است.
این ١٠ روز
اما آنچه به نگرانی‌ها می‌افزاید، موضع‌گیری‌های ١٠روز گذشته امام‌جمعه مشهد در مخالفت با برپایی کنسرت‌هاست. در پی این موضع‌گیری و البته فراخوان شورای هماهنگی نیرو‌های حزب‌الله، تجمع بزرگ مدافعین حرم رضوی در «صیانت از هویت معنوی مشهدالرضا و دفاع از علمدار انقلابی شهر، حجت‌الاسلام علم‌الهدی»، برگزار شد. از سوی دیگر علم‌الهدی در خطبه‌های نماز جمعه اخیر این شهر با اشاره به اینکه دولت مراقب باشد آرم «ولنگار فرهنگی» بر پیشانی‌اش نخورد، گفت: «اینکه هروقتی در هر عرصه‌ای یک عده افرادی که خودشان متولی فرهنگ هستند، مدافع لاابالی‌گری باشند، با خون شهدا تناقض دارد. عدم موفقیت‌های دیگر مربوط به خود عزیزان است به‌ویژه در حوزه فرهنگی».این موضع‌گیری‌ها اما اهالی موسیقی را به اندازه اظهارنظر وزیر ارشاد دلخور و ناراحت نکرد. مرتضوی با اشاره به این موضوع ادامه می‌دهد: «١٠روز پیش وزیر ارشاد که وظیفه قانونی و حقوقی‌اش پیگیری موضوعات این‌چنین است، در مصاحبه‌ای گفته که شهر مشهد را از باقی کشور جدا می‌داند و این شهر در برگزارنشدن کنسرت استثناست. این موضع‌گیری، هنرمندان موسیقی خراسان را اذیت کرده است. مسئله‌ای که می‌شد در خود استان مدیریت شود، در سطح ملی و کشوری مطرح شده است. البته ما واکنش حسن روحانی به اظهارات وزیر ارشاد را خوب ولی ناکافی می‌دانیم. می‌خواهیم رئیس‌جمهور این موضوع را تا رسیدن به نتیجه مثبت نهایی پیگیری کند». مرتضوی البته به جلسات متعدد خود با مخالفان برپایی کنسرت در خراسان اشاره می‌کند؛ بااین‌حال معتقد است برخی مسئولان با اینکه با موسیقی مشکلی ندارند، ولی به‌خاطر مصلحت‌اندیشی پا پیش نمی‌گذارند تا مسئله برای همیشه حل شود. به گفته این نوازنده، در ١٢سالی که از ممنوعیت موسیقی در مشهد می‌گذرد، آمار دعواها و زورگیری‌ها و خشونت‌ها نه‌تنها کمتر نشده که بیشتر شده است. او موسیقی فاخر را نه عامل ابتذال که راهی مطمئن برای افزایش معنویت و روحانیت می‌داند.

منبع شرق