جشنواره‌ای که حساب برگزیدگان، داوران و دبیرش را پرداخت نکرد تا شکایت کنند!

بیش از ٩ ماه از برگزاری جشنواره «بیست و نه، یازده» می‌گذرد اما دبیر این جشنواره می‌گوید به دلیل پرداخت نشدن جوایز برگزیدگان و دستمزد داوران، ناچار شده به دادگاه شکایت کند.
اسفند سال ٩۴ در حاشیه کنگره ملی اقتصاد مقاومتی، جشنواره‌ای به نام «بیست و نه، یازده» (٢٩١١) برگزار شد که طی آن مجموعه‌ای از فیلم‌های داستانی، کوتاه، مستند بلند و نیمه بلند، انیمیشن در کنار مجموعه‌ای از عکس و کاریکاتور به نمایش درآمدند. مراسم اختتامیه این جشنواره نیز اسفند گذشته برگزار شد اما بعد از گذشت بیش از ٩ ماه، خبری از تسویه حساب با داوران جشنواره و پرداخت جوایز نقدی برگزیدگان نیست!
برگزیدگان این جشنواره تاکنون چندبار مطالبات خود را به صورت رسمی در مطبوعات اعلام کرده و از این بدقولی انتقاد کرده‌اند. کیومرث چناری که با مستند «قربانی» یکی از برگزیدگان این جشنواره است، در همین زمینه به «اعتماد» می‌گوید: «سال گذشته این جشنواره بر اساس شعار پارسال با مضمون «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» برگزار شد و از آنجاکه گروهی از هنرمندان شناخته شده در برگزاری آن دخیل بودند، ما نیز به اعتبار نام آنان، در این جشنواره شرکت کردیم به طوری که در این جشنواره تعدادی از مستندسازان حرفه‌ای و فیلمسازان شناخته شده حضور یافتند اما متاسفانه اتفاقاتی عجیب و تاسف‌انگیز در این جشنواره رخ داد.»
این مستندساز اتفاقات این جشنواره را یادآوری می‌کند: «هر یک از فیلم‌ها سه نوبت اکران داشتند و برنامه‌های تلویزیونی هم درباره جشنواره پخش شد و مانند هر جشنواره دیگری، به مراسم اختتامیه رسیدیم اما در این مراسم اتفاقاتی شگفت‌انگیز دیدیم مثل اینکه لوح برگزیدگان مختلف جابه‌جا اهدا شد و ناچار شدیم به نشانه اعتراض به این بی‌نظمی، لوح‌های‌مان را پس بدهیم تا آنها را درست تحویل بدهند. ضمن اینکه جوایز نقدی را پرداخت نکردند و گفتند که هفته بعد می‌پردازند اما هرگز این اتفاق نیفتاد.»
چناری که همراه با دیگر برگزیدگان جشنواره برای دریافت جایزه نقدی‌اش چندین بار مراجعه کرده است، ادامه می‌دهد: « در این مراجعه‌ها دبیر جشنواره را دیدم و او هم گفت قرار بوده پولی بدهند اما هنوز نداده‌اند و بعد هم گفتند کاری است که شده و حتی دستمزد خود ایشان را که دبیر جشنواره بوده، نداده‌اند اما این حرف‌ها هیچ خوب نیست. جشنواره‌ای برگزار شده و کسانی که با هزار مشکل، فیلم می‌سازند، آثار خود را به آن ارایه داده‌اند. هر فیلم چندین نوبت اکران شده است. اخبار سراسری به این جشنواره پرداخته‌اند اما وقتی پای حق و حقوق برگزیدگان به میان می‌آید، به راحتی می‌گویند کاری است که شده! درحالی که اگر می‌خواستند هزینه اکران این فیلم‌ها را بدهند، باید چند میلیون تومان پرداخت می‌کردند.»
او که در کارنامه هنری‌اش ساخت فیلم‌هایی چون «غول مهربان» و «دالو» را دارد، می‌گوید که اسفند گذشته به برگزیدگانی که هیچ یک از جوایز نقدی خود را نگرفته‌اند، گفته شده بعد از عید مراجعه کنند و بعد از عید هم مدام بدقولی کرده‌اند و تا حال که نیمه دوم آذر را می‌گذرانیم، هیچ اتفاقی نیفتاده است.
چناری این توضیح را هم می‌دهد که جوایز بین یک تا دو سکه بوده و مجموعه مبالغ آن آنقدر زیاد نیست که یک جشنواره را با مشکل رو به رو کند. این مستندساز نامگذاری سال گذشته و شعار جشنواره هم یادآوری می‌کند: «گفتند کنگره ملی اقدام و عمل است و ما هم عمل کردیم اما هیچ اقدامی ندیدیم. اما آنچه بیش از همه من را آزار می‌دهد، این است که بابت این اتفاقات و بدقولی‌ها حتی یک عذرخواهی هم نکردند درحالی که جا داشت با توجه به اینکه دبیر جشنواره خود از این وضعیت شاکی است، یک عذرخواهی رسمی در رسانه‌ها می‌کرد تا شاید این حس ناخوشایند ما کمی بهتر شود. ضمن اینکه مجموع جوایز برگزیدگان که حدود سی نفر هستند، با توجه به مبالغ اندک جوایز، آنقدر بالا نیست تا جشنواره‌ای را دچار مشکل کند.»اما مهدی میرتیموری، دبیر این جشنواره که پیش از این هم در گفت‌وگو با خبرگزاری‌ها گفته بود که هنوز بودجه جشنواره پرداخت نشده، در تازه‌ترین اظهارنظر خود به «اعتماد» می‌گوید: «پیش از مهر ماه اظهار نامه‌ای برای آقای مجید قبادی‌فر، دبیر کنگره ملی اقتصاد مقاومتی فرستادم اما با گذشت چند ماه نه جوابی دادند و نه تسویه‌حساب کردند و ما نیز از طریق قانونی پیگیر این ماجرا هستیم.»
او بعد از بی‌ثمر ماندن پیگیر‌ی‌های قانونی‌اش به این نتیجه رسیده باید شکایت ببرد و ادامه می‌دهد: «اول آبان به طور قانونی شکایت کردم و قرار است نخستین جلسه دادگاه ما ١٨ بهمن ماه برگزار شود.»
میرتیموری هم با ابراز تعجب از این ماجراها تاکید می‌کند که قرارداد رسمی دارد و تمام اسناد و مدارک لازم برای برگزاری جشنواره را هم در اختیار دارد؛ اسنادی که ثابت می‌کند جشنواره در تاریخ مقرر برگزار شده و تمام برنامه‌هایش به انجام رسیده است. همچنان که کتاب جشنواره هم موجود است و اطمینان دارد با این اسناد و مدارک می‌تواند به نتیجه برسد.
دبیر جشنواره «بیست و نه، یازده» در پاسخ به این پرسش که این جشنواره از سوی چه کسانی برگزار شده است، توضیح می‌دهد که جشنواره توسط بخش خصوصی و با همکاری سه نهاد «شهرداری تهران»، «بنیاد مستضعفان» و «ستاد اجرایی فرمان امام (ره) » برگزار شده است.
به گفته او، قرارداد این جشنواره ۴۵٠ میلیون تومان بوده است که از این مبلغ ١۵٠ میلیون تومان آن هم در چند نوبت پرداخت شده است درحالی که بر اساس قرارداد باید ۴٠ درصد این بودجه را بعد از بستن قرارداد می‌پرداختند و مابقی آن را تا زمان برگزاری جشنواره تسویه می‌کردند اما ازآنجاکه در آن زمان مشکلاتی به وجود آمد، این امر میسر نشد. میرتیموری می‌گوید که «به هر حال چیزی تا برگزاری جشنواره نمانده بود و ما به نوعی در عمل انجام شده قرار گرفتیم چون همه کارها را انجام داده بودیم و نمی‌شد ناگهان جشنواره را لغو کنیم به همین دلیل با وجود بدقولی‌هایی که رخ داد، جشنواره را برگزار کردیم چون دیگر نه راه پیش داشتیم و نه راه پس.»هنرمندانی مانند علی ژکان، رضا مقصودی، محمدرضا گوهری، احمد طالبی‌نژاد و… در ترکیب داوران این جشنواره حضور داشته‌اند.

منبع اعتماد