سال که به آخر می‌رسد، همیشه بازار انتخاب‌ها رونق می‌گیرد.

برترین فیلم‌های ‌سال 2017 به انتخاب مردم و منتقدان

سال که به آخر می‌رسد، همیشه بازار انتخاب‌ها رونق می‌گیرد. انتخاب بهترین‌ها، موفق‌ترین‌ها، محبوب‌ترین‌ها، پرفروش‌ترین‌ها و… انگار که هر نشریه‌ای این را وظیفه خود می‌داند که‌ سال پایان‌یافته را به نوعی جمع‌بندی کرده و کناری گذارد و بعد برود سراغ سالی جدید و رخدادهایی جدید.
در این انتخاب‌ها اما بی‌شک سلیقه حرف اول را می‌زند؛ به‌خصوص اگر موضوع جمع‌بندی پرونده و انتخاب بهترین‌ها در زمینه‌های هنر و ادبیات و به‌ویژه فیلم سینمایی باشد. این واقعیت که برخی از مردم فیلم اکشن دوست دارند، برخی فیلم‌های عاشقانه و بعضی دیگر ترجیح می‌دهند که فیلم‌های معناگرا تماشا کنند، به خودی خود دشواری انتخاب بهترین‌ها را در این حوزه برجسته‌تر می‌کند. اما حتی با وجود چنین شرایطی نیز برخی از فیلم‌های سینمایی با استقبال بیشتری از طرف بیننده‌ها مواجه می‌شوند و در ردیف محبوب‌ترین‌ها قرار می‌گیرند.
در این آغازین روزهای ٢٠١٨ در شرایطی که بیشتر رسانه‌های خارجی به جمع‌بندی بهترین‌ها و برترین‌های‌ سال گذشته میلادی پرداخته‌اند که فیلم‌های سینمایی در ژانرهای گوناگون نیز از این قاعده مستثنی نیست، بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که انتخاب‌های حوزه سینما بسیار مدیون نوع نگاهی است که انتخاب‌کنندگان دارند. درواقع در شرایطی که مثلا منتقدان فیلم‌های خاصی را انتخاب کرده‌اند، در سایت‌های نظرسنجی مردمی می‌شود به نتایجی کاملا متفاوت با آن سایت‌ها رسید و البته چنین است سایت‌های مرتبط با محافل آکادمیک سینما.
در این زمینه گفتنی است که بیشترین اجماع در نظرات منتقدان وجود دارد. در حقیقت اگر چه در ‌سال ٢٠١٧ نمی‌توان به فیلمی برخورد که رضایت جمعی منتقدان و مردم را به دست آورده باشد، اما در مروری کلی بر فیلم‌هایی که در این ‌سال در اکران عمومی و نیز در جشنواره‌های معتبر جهانی روی پرده آمدند، می‌شود به فیلم‌هایی برخورد که بر برترین بودن آنها اجماعی عمومی وجود دارد. این اجماع را مثلا از طریق سایت‌هایی چون راتن تومیتوز یا متاکریتیک می‌توان به مشاهده نشست. به‌عنوان مثال سایت متاکریتیک در آخرین روزهای ٢٠١٧ فهرستی را از فیلم‌هایی که در‌ سال ۲۰۱۷ در فستیوال‌های معتبر به نمایش درآمده و امتیازبندی شده‌اند، منتشر کرد که مبنای این بخش قرار گرفته است. در این فهرست فیلم فروشنده به کارگردانی اصغر فرهادی در رتبه ۲۲ قرار گرفته و ۸۵ امتیاز از ۱۰۰ امتیاز را به دست آورده است؛ فیلم تحسین‌شده مرا با نام خودت صدا کن در صدر جدول ایستاده و به‌عنوان بهترین فیلم‌ سال انتخاب شده است. مرا با نام خودت صدا کن به کارگردانی لوکا گوادانینو داستان یک آمریکایی ۲۴ساله به نام آرمی هَمر را در ‌سال ۱۹۸۳ در شمال ایتالیا روایت می‌کند که در حال نوشتن پایان‌نامه خود تحت نظر یک استاد فرهنگ یونانی – رومی است؛ توانسته امتیاز ۹۸ از ۱۰۰ را به دست آورد و بالاتر از فیلم یک زن فوق‌العاده در صدر فهرست بهترین فیلم‌های ۲۰۱۷ از نگاه منتقدان قرار گیرد. فیلم دوم فهرست، یک زن فوق‌العاده که از ۱۰۰ امتیاز ۹۶ را به دست آورده است، به کارگردانی سباستین للیو شیلیایی داستان یک زن به نام ماریانا است که با مردی به نام اورلاندو که از او مسن‌تر است رابطه‌ای عاشقانه دارد؛ اما مرگ ناگهانی اورلاندو همه چیز را به هم می‌ریزد.
دانکرک ساخته کریستوفر نولان که توانسته امتیاز ۹۴ را از ١٠٠ به دست آورد، لیدی برد به کارگردانی گرتا گرویک با امتیاز ٩١ از ١٠٠ امتیاز و پروژه فلوریدا به کارگردانی شان اس بیکر با امتیاز ٩١ از ١٠٠ فیلم‌های رده سوم تا پنجم جدول بهترین فیلم‌های ۲۰۱۷ از نگاه منتقدان سایت متاکریتیک هستند.
منتقدان گاردین نیز در این بین بهترین‌هایشان را انتخاب کردند و  از فروشنده اصغر فرهادی نیز نام بردند. از نظر منتقدان این سایت نیز مرا به نام خودت صدا کن ساخته لوکا گوادانینو فیلم نخست فهرست است. پروژه فلوریدا ساخته شان بیکر با بازی ویلم دفو درباره زندگی غیرمعمول یک خانواده در یک متل نیز در مکان دوم جای گرفته است. برو بیرون فیلم ترسناک و پدیده ‌سال ۲۰۱۷ که تاکنون نظر مثبت بسیاری را به خود جلب کرده، موضوع فانتوم یا نخ شبح با بازی دانیل دی لوییس ساخته توماس آندرسون و لیدی برد ساخته گرتا گرویک نیز در رده‌های بعدی هستند.
از نظر گاردینی‌ها پست استیون اسپیلبرگ با بازی مریل استریپ و تام هنکس شکل آب ساخته گیلرمو دل‌تورو؛ بلید رانر ۲۰۴۹ ادامه فیلم ریدلی اسکات در‌ سال ۱۹۸۲؛ یک داستان ارواح ساخته دیوید لاوری با بازی کیسی افلک و لیدی مکبث ساخته ویلیام اولدروی پنج فیلم بعدی این فهرست را تشکیل می‌دهند.
فهرست بهترین‌های سایت‌ ای‌ام‌دی‌بی نیز نتایج جالبی دارد. در این فهرست شماری از فیلم‌هایی که جزو پولسازترین فیلم‌های ‌سال بوده‌اند، قرار دارند که دیو و دلبر و زن شگفت‌انگیز و آن ازجمله آنها هستند. در فهرست برترین فیلم‌های‌ سال به انتخاب این سایت فیلم‌های آن، زن شگفت‌انگیز، دیو و دلبر، لوگان، محافظان کهکشان شماره ۲، لیگ عدالت، شکافته، بیگانه: میثاق، ثور: رگناروک و بلید رانر ۲۰۴۹, ١٠ رده اول را به خود اختصاص داده‌اند.
در این بین اما سایت‌های مربوط به عشاق سینما که گاه فیلم‌هایی غیرقابل باور را کالت می‌کنند، نتایجی جذاب و یک سر متفاوت به بار آورده است. مطلبی که در پی می‌آید، فیلم‌هایی است که عشاق یا به‌اصطلاح خوره‌های سینما به‌عنوان بهترین‌های ‌سال گذشته برگزیده‌اند که مرورشان می‌کنیم.

غول‌آسا

فیلم علمی–تخیلی و کمدی غول‌آسا به نویسندگی و کارگردانی ناچو ویگالوندو به واسطه سود جستن از هنرپیشه‌های نام‌آور و سرشناسی همچون ان‌هاتاوی و جیسون سودیکیسیکی از محبوب‌ترین فیلم‌های امسال بوده است.
این فیلم که در ورای ظاهر سرخوشانه خود به وارسی خطرات اعتیاد به الکل می‌پردازد، ان‌هاتاوی را در قالب زنی خوشگذران به تصویر کشیده است که به ناگهان متوجه می‌شود، قدرت کنترل غولی را دارد که می‌تواند سئول را نابود کند. سودیکیسیکی نیز دوست قدیمی او است که در تحریک شیطان درون ‌هاتاوی نقش دارد. اگر به دنبال فیلمی کاملا متفاوت هستید، تماشای غول‌آسا را به شما پیشنهاد می‌کنیم. در مورد این فیلم همچنین باید این اطلاعات را عنوان کرد که نخستین نمایش این فیلم در جشنواره بین‌المللی فیلم تورنتو‌ سال ۲۰۱۶ بود و سپس در تاریخ ۷ آوریل ۲۰۱۷ در ایالات متحده اکران شد و موفقیتی نسبی، در حد و اندازه هزینه فیلم نیز به دست آورد.

شکافته

فیلمی در ژانر وحشت روانشناختی
بعد از چند‌ سال افول و بی‌خبری و یا حداقل کم‌خبری، ام. نایت شیامالان، نویسنده و کارگردان تحسین‌شده هندی‌الاصل با ساخت فیلم حیرت‌انگیز شکافته در ژانر وحشت و با مایه‌های روانشناختی دوباره به روزهای اوج فیلم‌های موفقش بازگشته و مورد توجه قرار گرفته است. سرشناس‌ترین بازیگر این فیلم جیمز مک‌آووی است که این بازیگر در این فیلم در نقش فردی ظاهر شده که به بیماری اختلال تجزیه هویت مبتلاست. این مرد بیمار در فیلم شکافته با ۲۳ هویت متفاوت اقدام به ربودن سه دختر نوجوان می‌کند و از این طریق لحظاتی مهیج و تکان‌دهنده را برای سینمادوستان و علاقه‌مندان هراس تاریک فیلم‌های وحشت مبتنی بر مایه‌های روانشناسانه رقم می‌زند. شکافته در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ در ایالات متحده اکران شد.

جان ویک: بخش ۲

این فیلم درواقع دنباله‌ای بر فیلم جان ویک در ‌سال ۲۰۱۴ به شمار می‌رود. فیلمی که بعد از موفقیت پیش‌بینی‌ناپذیر فیلم اول جان ویک جلوی دوربین رفته است و باعث شده تا بازیگر متفاوت و محبوبش، کیانا ریوز که گویا قصد ندارد خود را بازنشسته کند، دوباره در یک فیلم اکشن مهیج آمریکایی ظاهر شده و نگاه‌ها را متوجه خودش بکند. نویسنده و کارگردان فیلم به ترتیب دریک کولستاد و چاد استاهلسکی هستند. جان ویک: بخش ۲ که یک‌بار دیگر هم گفته شد درواقع دنباله‌ای بر فیلم جان ویک در ‌سال ۲۰۱۴ به شمار می‌رود؛ نخستین‌بار در تاریخ ۳۰ ژانویه ۲۰۱۷ در لس‌آنجلس روی پرده آمد و سپس توسط سامیت انترتینمنت در ۱۰ فوریه ۲۰۱۷ در ایالات متحده به‌طور گسترده‌ای اکران شد.

لوگان

لوگان یکی از محبوب‌ترین و موفق‌ترین فیلم‌های ‌سال ۲۰۱۷ بشمار می‌رود. فیلمی بر اساس شخصیت نوجوان‌پسند و محبوب ولورین که بعد از موفقیت و محبوبیت در شماری از فیلم‌های مردان ایکس، شرکت معتبر مارول کامیکس تصمیم گرفت داستان‌های مربوط به او را با بازی هیو جکمن محبوب به تنهایی نیز ادامه دهد و این موفقیت‌ها را استمرار بخشد. لوگان یک فیلم ابرقهرمانی آمریکایی متفاوت است؛ نه‌تنها یک فیلم بسیار خشن با دیالوگ‌های تند که فیلمی ارزشمند و تأثیرگذار با کارگردانی قوی و داستان خوب که همه این دارایی‌ها و داشته‌ها در کنار هم موجب شده‌اند یکی از محبوب‌ترین و موفق‌ترین فیلم‌های‌ سال ۲۰۱۷ حاصل آید. فیلمی که نه فقط با تحسین منتقدان مواجه شد که استقبال مردمی را نیز با خود داشت و در فروش گیشه نیز به موفقیت تجاری بزرگی رسید. این فیلم در ۳ مارس ۲۰۱۷ توسط فاکس قرن بیستم با فرمت استاندارد و آی‌مکس در سینماهای ایالات متحده اکران شد.

 تی۲: رگ‌یابی

یک کمدی سیاه جنایی و به‌اصطلاح کمدی‌-‌درامی حیرت‌انگیز که اگر چه در قیاس با فیلم اولش با هر نگاهی کم دارد، اما در کل و در جدول تولیدات‌ سال جایگاهی رفیع و آبرومند را به خود اختصاص می‌دهد.
درباره فیلم تی۲: رگ‌یابی یا ترینسپوتنگ چه قبل از تولید و ساخت و چه بعد از آن ‌که روی پرده آمد، بارها و بارها در نقدها و نوشته‌هایی عنوان شده است که اگر اهل فیلم و سینما باشید و فیلم رگ‌یابی را دیده باشید، حتما این سوال برایتان پیش آمده که چه چیزی بیشتر از قسمت اول این فیلم که در ‌سال ۱۹۹۶ میلادی به کارگردانی دنی بویل روی پرده رفت، قرار است نمایش داده شود؟ فیلم اگر چه پاسخی به این پرسش نمی‌دهد اما می‌شود گفت که تمام شانس فیلم در این بوده که این دنباله را همان کارگردان فیلم اول یعنی جناب دنی بویل کارگردانی کرده؛ و در این فیلم دوم دنی بویل داستانی جدید اما حول محور اتفاقات همان قسمت اول، در همان سبک کمدی سیاه جنایی و مایه‌های داستانی کمدی-‌درام ارایه کرده است. از بازیگران این فیلم می‌توان به یوان مک‌گرگور، ایون برمنر و جانی لی میلر اشاره کرد.

 فیلم لگو بتمن

لگو بتمن در ۱۰ فوریه ۲۰۱۷ در ایالات متحده به صورت سه‌بعدی و آی‌مکس اکران شد. فیلم اما محصول ٢٠١٧ نبود و پیشتر، یعنی در ‌سال ۲۰۱۴ ساخته شده بود که بعد از گذراندن مراحل و مناسکی بالاخره توسط برادران وارنر در ۱۰ فوریه ۲۰۱۷ در ایالات متحده به صورت سه‌بعدی و آی‌مکس اکران شد. تمرکز اصلی فیلم بر روی شخصیت ابرقهرمان شرکت دی‌سی کامیکس، بتمن بود و در ورای داستانی سرشار از شوخی‌های هوشمندانه و جالب روایتش را ارایه داده است. کارگردان فیلم، کریس مک‌کی و نویسنده آن سث گراهام اسمیث هستند. درباره این فیلم آنچه بارها گفته و تکرار شده این است که مهمترین دلیل شیرینی و دلپذیری آن این واقعیت بوده که در روایت این فیلم بتمن از آن قدرقدرتی نمونه‌های فیلم‌های زنده بتمن فاصله گرفته و همین هم موجب خلق لحظاتی به واقع دلچسب شده است که خوشبختانه فقط و فقط در حد و اندازه درک تماشاگران خردسال کارتون نیست.

سرنوشت خشمگین

سرنوشت خشمگین یک فیلم اکشن آمریکایی به نویسندگی کریس مورگن و کارگردانی اف.‌گری گری است؛ عواملی کارکشته در سینمای اکشن با سابقه‌ای حیرت‌انگیز در این ژانر که بودن‌شان از همان ابتدا نوعی دلگرمی به تماشاگران فیلم می‌دهد و آنها را با خیال راحت سراغ سینماهای نمایش‌دهنده فیلم می‌فرستد. این‌بار در سرنوشت خشمگین نیز نتیجه حضور گری روی صندلی کارگردانی موفقیتی حیرت‌انگیز شده است: اکشنی جذاب با ماشین‌های سوزان، زیردریایی‌ها و تعقیب و گریزها و جنگ و دعواهای جذاب و مشت‌بازی‌های خطرناک –در حالی ‌که کسی یک کودک در بغل گرفته که همگی این موارد و داشته‌ها در کنار هم باعث شده‌اند تا جدیدترین سرنوشت خشمگین همچنان در صدر محبوب‌ترین فیلم‌های‌ سال ۲۰۱۷ قرار داشته باشد. این فیلم با نام‌های سریع و خشمگین ۸ یا خشن ۸ نیز شناخته می‌شود و هشتمین قسمت در مجموعه فیلم‌های سریع و خشمگین است که سرنوشت تراژیک قهرمانشان نام آنها را از قبل نیز بزرگتر کرد.
درباره سرنوشت خشمگین این نکته را نیز باید اشاره کرد که نخستین نمایش این فیلم در تاریخ ۴ آوریل ۲۰۱۷ و در برلین بود و سپس در ۱۴ آوریل ۲۰۱۷ در ایالات متحده اکران شد.

برو بیرون

یک فیلم کوچک مستقل با محوریت رنگین‌پوستان در جلو و پشت دوربین که موفقیت‌های چند لایه‌ای به دست آورده است. برو بیرون هم یکی از بهترین و محبوب‌ترین فیلم‌های ترسناک تاریخ سینما لقب گرفته؛ هم یکی از محبوب‌ترین کمدی‌های سینمای آمریکا با داستان تفاوت‌های نژادی در همان مایه‌های حدس بزن چه کسی برای شام می‌آید و البته یکی از سودآورترین فیلم‌های ‌سال که در ازای بودجه ناچیز ساختش در گیشه‌ها به فروشی رویایی رسید. کارگردان این فیلم جوردن پیل در روایت داستان این فیلم فراتر از انتظار بیننده و کارشناس ظاهر شده و توانسته تحسین اغلب منتقدان را به خاطر داشته‌های چند وجهی فیلم، در زمینه‌هایی چون فضاسازی، کارگردانی، نویسندگی و بازیگری به دست آورد. این فیلم روانشناسانه با استقبال گسترده تماشاگران نیز همراه بوده است.

حیات

فیلم درام علمی-تخیلی حیات یا زندگی به کارگردانی دنیل اسپینوزا و نویسندگی رت ریس و پال ورنیک که بعد از اکران نسبتا وسیعش در تاریخ ۲۴ مارس ‌سال ۲۰۱۷، اگر چه با واکنش‌های متفاوتی از منتقدان و کارشناسان و البته سینماروها مواجه شد، اما حتی با این وضع و حال نیز با هر متر و معیاری یکی از بهترین فیلم‌های مهیج امسال بشمار می‌رود و کمتر ناظر منصفی است که می‌تواند در این زمینه شک به دلش راه دهد.
داستان فیلم حیات یا زندگی، زندگی ۶ فضانورد را به طرزی ریزبینانه روایت می‌کند که درون ایستگاه فضایی بین‌المللی در حال مطالعه روی گونه‌ای هستند که بر روی سیاره مریخ کشف شده و ممکن است مدرکی مبنی بر وجود زیست فرازمینی بر روی مریخ باشد. این دستمایه که البته می‌توانست اثری ملال‌انگیز چون ادیسه فضایی ٢٠٠١ را به بار آرد (به نقدها و ستایش‌های یک‌سری از منتقدان کاری نداشته باشید؛ حتی آنها هم نمی‌توانند با خیال راحت و با لذت در یک نشست این شاهکار استنلی کوبریک را تماشا کنند!) اما به نتیجه‌ای درخور و یک فیلم تکان‌دهنده و جذاب ختم شده است.

نگهبانان کهکشان بخش ۲

یک دنباله پرفروش دیگر که مثل جان ویک یا سرنوشت خشمگین بر پایه موفقیت فیلم دیگری شکل گرفته، اما توانسته در این روند موجودیت مستقلی نیز برای خودش تعریف کرده و ارزش‌های مختص خودش را داشته باشد. نگهبانان کهکشان بخش ۲ که نخستین‌بار در ۵ می‌۲۰۱۷ به صورت سه‌بعدی و آی‌مکس به نمایش درآمد؛ یکی دیگر از فیلم‌های دنیای سینمایی مارول است و دنباله‌ای است بر فیلم نگهبانان کهکشان که در‌ سال ۲۰۱۴ نمایشی موفقیت‌بار و پولساز داشت. نکته مهم نگهبانان کهکشان بخش ۲ در این است که حتی در قیاس با نگهبانان کهکشان فیلم قدرتمندتر و بهتری به شمار می‌آید و بهتر بودن این فیلم به‌خصوص در انتخاب موسیقی‌های کلاسیک، شوخی‌های کنایه‌آمیز و داستان تأثیرگذارش توسط تعداد پرشماری از منتقدان مورد اشاره و تأکید
قرار گرفته است. نگهبانان کهکشان بخش ۲ یک فیلم ابرقهرمانی آمریکایی است که نخستین‌بار در
۵ می‌۲۰۱۷ به صورت سه‌بعدی و آی‌مکس به نمایش درآمد.

شهر گمشده زی

یکی دیگر و البته یکی از بهترین فیلم‌های دست کم گرفته سال که به‌رغم این‌که در تمام جوانبش موجی از بهترین‌ها را روانه نگاه تماشاگرانش می‌کند، اما در عین‌ حال پای ثابت غایبان فهرست‌های بهترین‌هایی است که انجمن‌ها و اتحادیه‌های گوناگون سینماگران و منتقدان در آخرین روزهای منتهی به فینال فصل جوایز ارایه می‌دهند؛ و این البته حسرتی بزرگ است.
فیلم شهر گمشده زی که براساس داستان واقعی ساخته شده است، یک فیلم زندگینامه‌ای است که جیمز گری کارگردان این فیلم را از روی ماجراجویی واقعی پرسی فاست جهانگرد و کاوشگر بریتانیایی  که در ۱۹۲۵ میلادی در پی اکتشاف شهر
گمشده زی در جنگل‌های آمازون مفقود شد، جلوی دوربین برده است. گری این فیلم دراماتیک را با جلوه‌های بصری بسیار زیبا تولید کرده و بیننده را از حاشیه شهرهای انگلیسی به عمق جنگل‌های تاریک می‌کشاند.

منبع شهروند

سال که به آخر می‌رسد، همیشه بازار انتخاب‌ها رونق می‌گیرد.