بازگشت مجریان جنجالی و خبرساز به تلویزیون

حال که تلویزیون با مجریان قدیمی‌آشتی کرده احتمالا فضای بازتری برای دیگران فراهم شود بازگشت جمعی از مجریان ممنوع‌افعالیت به تلویزیون نشان از تغییر فضای صداوسیما در مواجهه با مجری‌ها دارد.

 تلویزیون برای بعضی از مجری‌هایش سرنوشتی متفاوت رقم زد و آنها را تا مدتی نامعلوم از اجرا منع کرد. این روند اما این روزها از سوی مدیران تغییر کرده و تلویزیون روی خوش به مجریان سابق‌اش نشان داده و فرصت را برای حضور دوباره آنها در شبکه‌ها و اجرای برنامه فراهم کرده است.

به گفته خیلی‌هایشان ممنوع الفعالیتی‌‌شان هیچ وقت به طور مستقیم به آنها اعلام نشده، اما وقتی قرار بر حضورشان در برنامه‌ای به عنوان مجری شده به بهانه‌های مختلف این اتفاق نیفتاده است یا بهتر بگوییم به شکلی غیرمستقیم جلوی‌شان گرفته شده است. بحث ممنوع‌الفعالیتی مجری‌های تلویزیون همیشه در این سال‌ها مطرح بوده و دامن چند چهره مشهور اجرا را هم گرفته است.

برخی از مجریان همچون جواد آتش‌افروز بعد از فاصله‌ای که از تلویزیون گرفتند عطای اجرا را به لقایش بخشید و برخی دیگر از جمله رضا رشیدپور ترجیح دادند در فضایی آزادتر مثل شبکه‌های اینترنتی ادامه کار دهند و البته در میان بودند کسانی مثل سیدمحمد حسینی که از یک شبکه ماهواره‌ای سر درآوردند و البته حسینی نه در اجرا و نه در برنامه‌سازی موفق نشد.

با این حال اما مخاطبان قدیمی‌تر تلویزیون خاطرات خوبی از حضور برخی مجری‌ها دارند. چهره‌هایی چون محمود شهریاری، جواد یحیوی، محمدرضا شهیدی‌فرد، رضا رشید‌پور، علی درستکار و … معمولا لحظات شیرین‌تری را برای مخاطبان رقم زدند و بعد از نبودشان جای خالی‌شان در تلویزیون بیشتر احساس شد.

جرقه بازگشت مجریان به تلویزیون و رفتار مسالمت‌آمیز مدیران با آنان از سال گذشته با حضور دوباره فرزاد حسنی در شبکه سه زده شد و با حضور رضا رشید‌‌پور در «حالا خورشید» ادامه پیدا کرد. محمد صالح‌علا هم که چند سالی از تلویزیون دور بود از یکشنبه شب (2 آبان ماه) با برنامه «چشم شب روشن» به شبکه چهار برگشته است. بازگشت برخی از این چهره‌های محبوب را می‌توان به فال نیک گرفت و امیدوار بود راه برای ورود مجری‌های خوش‌ایده باز شود تا دوباره آنها نیز در قاب تصویر دیده شوند. به بهانه بازگشت محمد صالح‌علا به شبکه چهار در این گزارش نگاهی کوتاه به پرونده کاری برخی از مجریانی که در یک سال اخیر به تلویزیون بازگشته‌اند.

ای کاش باز نمی‌گشت
 اواسط سال گذشته بود که خبرهایی مبنی بر بازگشت فرزاد حسنی به تلویزیون شنیده شد. او اولین بار سال 86 و بعد از اجرای برنامه‌ای با حضور سردار رادان و انتقاد تندش از عملکرد نیروی انتظامی در برخورد با بدحجابی ممنوع‌الفعالیت شد. او نوروز 91 اجرای برنامه سال تحویل شبکه سه را بر عهده گرفت تا دوران ممنوع‌الفعالیتی‌اش ظاهرا به پایان برسد.

حسنی بعد از ازدواجش با آزاده نامداری در چند شبکه به عنوان مهمان حضور پیدا کرد و اجرای ویژه برنامه نوروز سال 93 نیز بر عهده این زوج گذاشته شد تا شائبه ممنوع‌الفعالیتی آنها از اذهان پاک شود. گرچه همان برنامه و شیوه اجرای این دو نفر نیز خالی از حرف و حدیث و حاشیه نبود. بعد از دو سال که دوباره خبر حضور حسنی در تلویزیون قوت گرفت خیلی‌ها بازگشت او را وعده‌ای سر خرمن دانستند.

چند ماهی گذشت تا خبر تولید و پخش برنامه‌ای با عنوان «اکسیر» به گوش رسید. برنامه‌ای که عواملش تا لحظات آخر سعی در مخفی نگه داشتن حضور حسنی به عنوان مجری داشتند. «اکسیر» با اجرای حسنی سرانجام اسفند سال گذشته روی آنتن شبکه سه رفت و بعد از حدود دو سال مخاطبان این شبکه دوباره مجری که حالا دیگر محبوب نبود را در قاب تصویر دیدند. اجرای حسنی در «اکسیر» و اساسا ماهیت این برنامه چندان چنگی به دل نزد تا اینکه اوایل امسال در یکی از قسمت‌های این برنامه نحوه برخورد حسنی با مهمان برنامه واکنش‌های منفی مخاطبان از این مجری را به اوج رساند.

تمسخر مهمان میانسال «اکسیر» از سوی حسنی و پخش شدن کلیپ آن در ‌فضای مجازی اعتراض‌های گسترده‌ای را در پی داشت و خیلی‌ها عملکرد این مجری را دور اخلاق دانستند و حتی برخی دیگر خواستار برکناری او از مجری‌گری این برنامه شدند. تب و تاب این حاشیه و رفتار حسنی با مصاحبه تهیه‌کننده «اکسیر» مبنی بر نمایشی بودن آن آیتم فروکش کرد تا ما به این مهم برسیم که همیشه هم ممنوع‌الفعالیت شدن یک مجری و نبودنش در تلویزیون آنقدر‌ها هم بی‌دلیل نیست.

یک برکناری فوتبالی
مجری جوان تلویزیون که در نظرسنجی برنامه «سه ستاره» توانست به عنوان یکی از سه مجری برتر بیست سال گذشته انتخاب شود، در اقدامی عجیب به خاطر یک خوشحالی فوتبالی ممنوع‌الفعالیت شد. ضیا پیش از این در برنامه‌هایی مثل «ویتامین سه»، «بعضیا»  و… تجربه اجرا داشت و معمولا روندی آرام در اجرایش در برنامه‌ها پیش می‌گرفت.

ممنوع‌الفعالیتی‌اش هم هیچ ربطی به شیوه اجرا و برنامه تلویزیونی‌اش نداشت. ماجرا هم از روز بازی پرسپولیس و استقلال و زمانی که ضیا و دوستانش مشغول تماشای بازی بودند شروع شد. او به همراه چند هوادار دیگر شعاری در تشویق تیم محبوبش سر داد که شائبه توهین به پرویز مظلومی در آن مطرح شد و کار ضیاء را به برکنار شدن از اجرا در تلویزیون کشاند.

بعد از خبر ممنوع‌الفعالیتی او بلافاصله مظلومی گفت هیچ شکایتی از ضیاء ندارد و از او دلخور هم نیست. اما این اتفاق تا شب یلدای سال گذشته ادامه پیدا کرد تا در نهایت مدیران شب یلدا را زمان مناسبی برای اجرای او تشخیص دادند و دوران ممنوع‌الفعالیتی او ابتدای زمستان پارسال به پایان رسید. این روزها دوباره خبر‌هایی مبنی بر حضور ضیاء با یک برنامه جدید در تلویزیون شنیده می‌شود که خبر خوشی برای طرفداران این مجری جوان است.

بازگشت غیرمنتظره
فضای فعالیت برای رضا رشیدپور در تلویزیون محدود بود و او را به سمت ساخت برنامه‌ای به نام «دید در شب» برای شبکه اینترنتی آپارات کشاند. تاک‌شویی جنجالی که هر بار با حضور مهمانانی از حوزه‌های مختلف سر و صداهای زیادی می‌کرد.

رشیدپور از جمله مجری‌های محبوب بود که خیلی‌ها جای خالی‌اش را در تلویزیون احساس کردند، به خصوص اینکه برنامه‌‌‌ای که برای آپارات ساخته بود با استقبال زیادی رو به رو شد و خیلی‌ها حسرت تماشای آن از یکی از شبکه‌های تلویزیون را می‌خوردند. گله و شکایت رشیدپور از تلویزیون و مدیرانش و نحوه عملکرد آنها اما کم نبود و در برنامه‌های مصاحبه‌های مخلتف به این نکات اشاره می‌کرد. حضور رضا رشیدپور در کمپین تبلیغات انتخاباتی حسن روحانی و حمایتش از او در زمان انتخابات او را به چهره‌ای سیاسی هم تبدیل کرد و خیلی‌ها بر این عقیده بودند که رشیدپور می‌خواهد با نزدیک شدن به رئیس جمهور راه ورود دوباره‌اش را به تلویزیون هموار کند.

اما این اتفاق هم نیفتاد و او همچنان دور از تلویزیون به سر می‌برد. رشیدپور در زمان اجرای برنامه «دید در شب» صراحتا در مصاحبه‌ای اعلام کرد نزدیک شدن به رئیس جمهور نه تنها به نفعش نشده بلکه حتی به ضررش هم بود. از زمان ریاست جمهوری حسن روحانی بیش از دوسال گذشت و خبری از بازگشت رشیدپور نشد تا اینکه خبر ساخت برنامه صبحگاهی جدیدی برای شبکه سه به گوش رسید و بعد از مدتی معلوم شد رشیدپور تهیه‌کننده و مجری این برنامه است.

«حالا خورشید» نام برنامه جدید این مجری است که قالبی ترکیبی و گفتگومحور با  نگاهی اجتماعی دارد و  هر روز به موضوع‌های مختلف جامعه می‌پردازد. فرم برنامه بیشتر فرهنگی و هنری است و قرار است به مردم انگیزه موفقیت و زندگی بدهد. فضای پرانرژی این برنامه مناسب یک برنامه صبحگاهی است و رشیدپور نیز با اجرای خوبش در صبح اول وقت مخاطبان را سر حال می‌کند. امیدواریم حالا که بستری مناسب برای فعالیت دوباره مجری‌های قدیمی فراهم شده شرایط ساخت برنامه‌هایی پرطرفدار مثل «دید در شب» نیز در تلویزیون به وجود بیاید.

بییندگان جان، من برگشتم
همه کسانی که بیننده برنامه شبانگاهی «دو قدم مانده به صبح» بودند دیگر از اواخر سال 89 دلشان برای مجری بی‌غل و غش و آرام این برنامه و فضای دلچسب برنامه‌ای که اجرا می‌کرد تنگ شده بود تا اینکه کمتر از یک ماه قبل خبر حضور مجدد صالح علا در تلویزیون توجه «یکان یکان بینندگان جان» را جلب کرد. بعد از چند سال دوری صالح علا نیز دوباره به شبکه چهار بازگشته تا برای بینندگان جانش برنامه‌‌ای شبانگاهی را روی آنتن ببرد.

«چشم شب روشن» نام برنامه جدیدی در شبکه چهار است که امیر قمیشی تهیه‌کنندگی‌اش را بر عهده دارد و اجرای آن هم به صالح علا سپرده شده است. مجری که پیش از این اعلام کرده بوده ممنوع‌الفعالیتی نیست، اما سال‌های دوری‌اش از تلویزیون این شائبه را در ذهن مخاطبان پررنگ کرد. «چشم شب روشن» با پایان سری برنامه‌های «نقد چهار» از شبکه چهار به روی آنتن رفت. برنامه‌ای که به گفته سازندگانش تلاش دارد تا با حفظ محتوای برنامه‌های نقد محور در حوزه‌های سینما، تئاتر و ادبیات، هر شب به روی آنتن برود.

راه را برای همه باز کنید
در میان تعداد زیاد مجریان تلویزیون هستند مجری‌های قدیمی که هنوز فرصت بازگشت و حضور دوباره‌شان فراهم نشده: آزاده نامداری، جواد یحیوی، ژیلا صادقی، محمود شهریاری، محمدرضا شهیدی‌فرد، فتیله‌ای‌ها از جمله کسانی هستند که فعلا در کسوت مجری دیده نمی‌شوند. البته برخی از آنان ظاهرا دیگر خودشان تمایلی به اجرا در تلویزیون ندارند و برخی دیگر نیز با اینکه بارها اعلام کرده‌اند ممنوع‌الفعالیت نیستند، اما شرایط حضورشان برای اجرا فراهم نیست و همواره با مشکلاتی مواجه هستند و بخشی از این موضوع جدای از قوانین و شرایطی که بر صدا و سیما حاکم است به سلایق شخصی برخی مدیران برمی‌گردد.

امیدواریم حالا که تلویزیون دست آشتی به سوی قدیمی‌های خودش را دراز کرده شرایط حضور چندی دیگر از مجری‌ها نیز فراهم شود تا شاید تجربه برنامه‌های پرمخاطب سال‌های دور دوباره در تلویزیون و شبکه‌هایش تکرار شود و مخاطب هم با تلویزیون آشتی کند.