سه گروه موسیقی نواحی و یک گروه موسیقی دستگاهی از برنامههایشان برای سیودومین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر گفتند.
این هنرمندان مهرداد ناصحی (گروه آهنگ) در حوزه موسیقی دستگاهی و ژیوار شیخالاسلامی (گروه ژیوار)، محسن آقایی (آوای موج) و سلمان حسینی (گروه چریکه) در حوزه موسیقی نواحی بودند.
رپرتواری از مجموعه «چاووش»
مهرداد ناصحی، سرپرست گروه آهنگ در ابتدا گفت: «از آن جا که گروه ما پایبند به موسیقی اصیل ایرانی است وقتی با پیشنهاد ستاد برگزاری جشنواره مبنی بر اجرای آثار «چاووش» رو به رو شدیم استقبال کردیم و تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا بازسازی این آثار به بهترین شکل ممکن انجام شود.»
او در مورد قطعاتی که در کنسرت روز سهشنبه 28 دی ساعت 21:30 در فرهنگسرای نیاوران اجرا خواهند کرد افزود: «این کنسرت به دو بخش تقسیم میشود. بخش اول شامل قسمتهایی از آثار «چاووش» در آواز دشتی و بیات ترک به همراه قطعات بداههنوازی با صدای مهدی امامی خواننده گروه و بخش دوم شامل رپرتواری از آثار «چاووش» با همراهی ارکستر خواهد بود.»
مهدی امامی نیز طی سخنانی کوتاه گفت: «این برنامه به پیشنهاد ستاد جشنواره به اجرای آثاری از گروه «چاوش» اختصاص دارد و برای هر دوی ما که پیش از این در خدمت زندهیاد استاد محمدرضا لطفی و استاد محمدرضا شجریان بودهایم بسیار خوشحالکننده است که با اجرای آثاری از گروه «چاوش» به این استادان بزرگ موسیقی ایران ادای دین کنیم.»
اگر این گونه است ما هم تکخوانی کنیم
ژیوار شیخالاسلامی سرپرست گروه ژیوار دومین هنرمندی بود که در مورد حضور در جشنواره موسیقی فجر صحبت کرد.
او در ابتدا با اشاره به حضور یکی از بانوان در این جشنواره که به تازگی موفق به اخذ مجوز شده است گفت: « این اتفاق از یک سو قابل تقدیر است که خوانندهای زیرزمینی که پیش از این آثاری هم در فضای مجازی منتشر کرده است، موفق به اخذ مجوز و به جشنواره موسیقی فجر دعوت میشود اما از سوی دیگر چرا چنین امکانی برای دیگر خوانندگان وجود ندارد؟ من و دیگر خوانندگان زن هم قطعا توانایی انتشار قطعه را در فضای مجازی داریم اما به قوانین احترام میگذاریم و اگر این گونه است از این به بعد این کار را انجام خواهیم داد.»
ژیوار شیخالاسلامی در ادامه با اشاره به تفاوت قیمت بلیت اجراهای جشنواره گفت: «بهای بلیت کنسرت ما، بین 50 تا 60 هزار تومان است. این در حالی است که برای بلیت یکی دیگر از گروههای حاضر در بخش موسیقی بانوان قیمتی بین 70 تا 80 هزار تومان تعیین شده است. ما مسئلهای با پایین بودن قیمت بلیت نداریم اما نمیدانیم مبنای برگزارکنندگان برای این دستهبندی چه بوده است.»
او ادامه داد: «قطعا از مسئولین برگزارکننده جشنواره که ما را به این رویداد موسیقایی دعوت کردهاند سپاسگزاریم اما اینها مسائلی است که بیتوجهی به آنها دلآزردهمان میکند.»
ژیوار شیخالاسلامی در مورد قطعاتی که پنجشنبه 23 دی ساعت 21:30 در فرهنگسرای نیاوران اجرا خواهند کرد گفت: «ما قطعاتی به آهنگسازی بهمن بهمرام را اجرا خواهیم کرد. قطعاتی فلکلور هم خواهیم داشت که تنظیمها و جوابِ آوازهای آن نیز توسط بهمرام انجام شده است. در یک قطعه هم حرکات آیینی سنتی کردستان را اجرا میکنیم.»
او در پایان افزود: «معتقدم جشنواره فجر متعلق به جوانان شهرستانی است که کمتر امکان دیده شدن دارند نه خوانندگان پاپی که در طول سال چند بار روی صحنه می روند. همچنین امیدوارم سال آینده روند برگزاری جشنواره به حالت قبل برگردد و گروهها از طریق پر کردن فراخوان وارد جشنواره شوند نه با دعوت مسئولین برگزاری.»
اجرای پرفورمنس «دیزنگرو» (مادر سیاهرو) در جشنواره موسیقی فجر
محسن آقایی سرپرست گروه آوای موج همراه با بهروز فرح شیرازی روابط عمومی گروه در این نشست خبری حضور پیدا کرد.
در ابتدا محسن آقایی گفت: «ما برای دومین سال است که در جشنواره شرکت میکنیم. طرحی که امسال ارائه کردهایم، از دو سال پیش شروع شده و به موسیقی حاشیه خلیجفارس مربوط است. امسال سعی کردهایم نقطههای مشترکی را از موسیقی بوشهر و منطقه جنوب روی صحنه بیاوریم و به موسیقی زار بپردازیم.»
روابط عمومی گروه آوای موج نیز در این نشست گفت: «این گروه سال 86 در محله امامزاده شهر بوشهر که زادگاه موسیقی است، به سرپرستی محسن آقایی متولد شد.»
او با ارائه توضیحاتی در مورد قطعه «دیزنگرو (مادر سیاهرو)» که در جشنواره اجرا خواهند کرد توضیح داد: «مردم بوشهر به ماهگرفتگی به عنوان اتفاقی ماوراءالطبیعه نگاه و فکر میکردند کار اجنه است. برخی از آنها تصورشان این بود که با استفاده از به صدا درآوردن ابزار و فلزات میتوانند این نیروی فرازمینی را دور کنند در واقع، آنها میخواستند ماه را از چنگال مادر سیاهروی ماهگرفتگی نجات دهند.»
او اضافه کرد: «نکته دیگر داستان برده سیاهپوستی است که عاشق دختر رئیس کنسولگری انگلیس میشود و در فرهنگ عامیانه مردم بوشهر از این برده به عنوان ماهگرفتگی و از آن دختر به عنوان ماه یاد میشود. طول زمان این قطعه 15 دقیقه خواهد بود که همراه با پرفورمنس اجرا میشود.»
در پایان محسن آقایی اعلام کرد: «یکی از نکات قابل توجهی که در جریان فعالیتهای گروه آوای موج اجرایی شده، استفاده از کودکان کار برای حضور در برنامههای این گروه بوده است. ما در کنسرت پیشرو از خانوادههای این کودکان که بین هشت تا 12 ساله هستند، دعوت کردهایم تا با اجرای آواهای قدیمی منطقه بوشهر، رنگ و بوی دیگری به اجرای ما دهند.»
گروه آوای موج روز شنبه 25 دی ساعت 21:30 در فرهنگسرای نیاوران روی صحنه خواهند رفت.
سلمان حسینی: برای جذب مخاطب مسیرمان را تغییر نمیدهیم
سلمان حسینی سرپرست گروه چریکه هنرمند بعدی بود که به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
سلمان حسینی در این نشست با اشاره به اجرای خود در سیودومین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر گفت: «امسال برای نخستین بار است که گروه چریکه در جشنواره موسیقی فجر حضور پیدا میکند و تلاش میکنیم تا موسیقی و فرهنگ کرمانشاه را به درستی به مخاطبان معرفی کنیم.»
او ادامه داد: «چریکه واژهای کردی به معنای فریاد ناخودآگاه است که بسیار قدیمی بوده و در فرهنگ کردی در حال کمرنگ شدن است.»
حسینی افزود: «تنبور، رباب، کمانچه و سازهای کوبهای همچون دف از جمله سازهایی است که در موسیقی گروه تنبورنوازان چریکه شنیده میشود.»
سرپرست گروه موسیقی چریکه همچنین توضیح داد: «تصور میکنم برخی از انواع موسیقی و همچنین بسترهای فرهنگی آنها نیاز به حمایت دارند چرا که همه موسیقیهایی که در مرکز مشغول فعالیتند به نوعی بر ریشه موسیقی نواحی در استانها سوار هستند.»
او تصریح کرد: «ما نباید هیچ گاه خودمان را سانسور کنیم یا برای جذب مخاطب مسیر موسیقی خود را تغییر دهیم. به عنوان نمونه موسیقی ما تکرار زیاد دارد و هدفی را دنبال میکند که با هدف موسیقی پاپ یکی نیست. آزادمان بگذارید تا آنچه را در سینه پیرانمان زیر خاک میرود احیا کنیم.»
حسینی در پایان گفت: «موسیقی تنبور به شکلهای مختلفی در تهران اجرا میشود اما به شکل اصیل و مقامی خود کمتر معرفی شده و یکی از اهداف گروه ما این است که موسیقی خود را به شکل اصیل به مرکز معرفی کنیم.»
گروه موسیقی چریکه روز پنجشنبه 23 دی ساعت 21:30 در سالن روی صحنه می رود.
سی و دومین جشنواره بین المللی موسیقی فجر از 22 دی تا اول بهمن به ریاست حمیدرضا نوربخش برگزار می شود.