یک ماهی از انتشار خبر صدور حکم رای دادگاه بدوی در مورد فیلم «رستاخیز» میگذرد؛ خبری که همان زمان توسط تقی علیقلیزاده، تهیهکننده این فیلم تایید و البته اعلام شد هیچ حکم دیگری برای وزارت ارشاد در نظر گرفته نشده است اما روز گذشته لادن حیدری، مدیرکل دفتر حقوقی و امور مالکیت معنوی وزارت فرهنگ […]
این اتفاق در حالی میافتد که پیش از این و همزمان با انتشار خبر رای دادگاه بدوی در مورد فیلم رستاخیز خبرهایی درباره خسارت ۴٠ میلیارد تومانی این فیلم در فضای مجازی نیز منتشر شد؛ خسارتی که باید وزارت ارشاد آن را پرداخت میکرد. این موضوع اگر چه از سوی تهیهکننده فیلم رستاخیز تکذیب شد اما در ادامه به واکنش علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و پاسخ احمدرضا درویش به او و بعدتر به توضیحات حجتالله ایوبی، رییس سازمان سینمایی منجر شد.
صحبتهای علی جنتی، وزیر ارشاد در جمع خبرنگاران درباره شکایت عوامل فیلم «رستاخیز» و اینکه این شکایت جنبه مادی دارد و عوامل این فیلم حاضر نشدهاند اصلاحات فیلم از جمله تاباندن هاله نور بر چهره حضرت ابوالفضل(ع) را اعمال کنند، با سکوت احمدرضا درویش در این مورد روبهرو شد. اما بلافاصله عوامل این فیلم سینمایی بیانیهای منتشر و اعلام کردند که تاباندن این هاله نور در طول این مدت هیچوقت بهصورت کتبی و رسمی به تهیهکننده اعلام نشده است. آنها در بخشهای دیگری از این بیانیه به دیگر صحبتهای مطرح شده توسط وزیر ارشاد در مورد بودجه این فیلم هم پاسخ گفتند. بعدتر حجتالله ایوبی، رییس سازمان سینمایی وارد این ماجرا شد و درباره اتفاقات و اظهارنظرها پیرامون فیلم «رستاخیز» صحبت کرد. ایوبی در گفتوگوی مفصلی که با «مهر» داشت از احترام به قانون و رای دیوان عدالت اداری در این مورد حرف زده و گفته بود: «اکنون هم که رای دیوان عدالت اداری صادر شده است مثل همیشه تابع و مطیع قانونیم. به نظر میرسد این رای موید همان نظر قبلی ماست که با توجه به صدور پروانه نمایش نباید از نمایش عمومی فیلم جلوگیری میشد.» ایوبی همچنین در این گفتوگو به این موضوع اشاره کرده بود که دیوان عدالت اداری این شکایت را وارد دانسته و اعلام کرده که به خاطر تعلیق فیلم «رستاخیز» خسارتی به صاحبان فیلم وارد شده است. این موضوعی است که روز گذشته توسط لادن حیدری، مدیرکل دفتر حقوقی و امور مالکیت معنوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم تایید شد. حیدری همچنین گفته که پروندههای مطرح در این زمینه در دفتر حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیری میشود و مسوولیت پیگیری این پرونده (یعنی فیلم رستاخیز) نیز با سازمان امور سینمایی است و حمایتهای حقوقی نیز از سوی این دفتر انجام میشود.
یکی از مهمترین دلایل محکومیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پرونده «رستاخیز»، صدور پروانه نمایش برای این فیلم است. ماجرا از این قرار است که اگر فیلمی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد پروانه نمایش دریافت کند، اما اکران نشود یا دوران اکرانش ناقص باشد، میتواند از این وزارتخانه شکایت کند و رقمی را به عنوان خسارت دریافت کند. رقمی که میزان آن میتواند با توجه به توافق طرفین در این مورد تعیین شده و در صورتی که این اتفاق نیفتاد در نهایت توسط هیات کارشناسی قوه قضاییه تعیین شود. این موارد باعث شد تا در طول چند هفته گذشته گمانهزنیهایی هم در مورد رایزنی سازمان سینمایی و مالکان فیلم رستاخیز در مورد اکران آن منتشر شود. این موضوعی بود که حجتالله ایوبی در همان صحبتهایش در مورد فیلم رستاخیز به آن اشاره کرده و با اعلام اینکه نظر قوه قضاییه در این مورد مثبت است از تلاشها برای اکران نسخه اصلی فیلم رستاخیز خبر داده بود. درخواست اکران فیلم «رستاخیز» یکی از مواردی است که در طول این یکسال و نیمی که از توقیف این فیلم میگذرد همواره به عنوان یکی از خواستههای تولیدکنندگان فیلم رستاخیز عنوان شده است. از طرفی دیگر مالکان فیلم «رستاخیز» این ادعا را مطرح کردهاند که تعویق اکران فیلم به بر هم خوردن برنامه بینالمللی اکران رستاخیز منجر شده و بهفروش نهایی فیلم ضربه زده است. آنها همچنین اعلام کردهاند که محو چهره «حضرت عباس» نیز از سوی سازندگان در ریزش تعداد تماشاگر این فیلم تاثیر خواهد داشت. اما با توجه به صدور رای دادگاه بدوی مبنی بر تعیین میزان خسارت به نظر میرسد دیگر موضوع تلاش برای اکران فیلم رستاخیز منتفی شده و راه دیگر یعنی تعیین خسارت برای این فیلم در دستور کار قرار گرفته است.