اله‌یاری گفت: مرمت عالی‌قاپو در سه سال گذشته تقریباً یکی از پروژه‌هایی بوده که بلاوقفه کار کرده و در صرف این ۱۲ سال حدودِ ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون هزینه شده است.

۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان صرف بازسازی عالی قاپو شد

اله‌یاری گفت: مرمت عالی‌قاپو در سه سال گذشته تقریباً یکی از پروژه‌هایی بوده که بلاوقفه کار کرده و در صرف این ۱۲ سال حدودِ ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون هزینه شده است.

به گزارش تیتر هنر عملیات استحکام‌بخشی و مرمت عمارت عالی‌قاپو پس از 12 سال به پایان رسید و سرانجام داربست‌های این بنای جهانی در میدان نقش جهان اصفهان از ایوانِ آن حذف شد.

فریدون اله‌یاری (مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان) گفت: ایوان عالی‌قاپو هم از نظر استحکام و هم از نظر موزن‌سازی و تزئینات مشکلاتی اساسی داشت. این پروژه سال 1384 شروع شد و طرحِ عملیاتی آنهم به این گونه بود که روپوش عالی‌قاپو، ستون‌ها، پایه‌ستون‌ها و تمام تزئینات و قاب‌ها مرمت شود.

وی ضمنِ اعلام اینکه 70 درصد از این پروژه‌ی 12 ساله؛ در سه سال اخیر انجام شده، گفت: در سه سال اخیر شتاب بیشتری به این پروژه داده شد و با تأمین منابعی که صورت گرفت، پیگیری‌هایی که انجام شد و گروه‌های فنی‌ای که به کار گرفته شد، به‌صورت کامل عملیات مرمت به پایان رسید و دیروز هم تمام داربست‌ها از عالی‌قاپو باز شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر چند روزی باید پیرامون حفا‌ظ‌ها ایمن‌سازی صورت بگیرد و یک‌سری کارهای جزئی در طرح انجام شود تا عالی‌قاپو به زودی به روی گردشگران بازشود و همه بتوانند در ایوانِ آن رفت و آمد کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان درباره‌ی میزان بودجه‌ای که صرف این پروژه شده، اظهار داشت: در سه سال گذشته تقریباً یکی از پروژه‌هایی بوده که بلاوقفه کار کرده و در ظرف این 12 سال، حدودِ 2 میلیارد و 800 میلیون هزینه شده و تقریباً حدود 70 درصد این رقم به همین سه سال اخیر برمی‌گردد.

اله‌یاری افزود: در 12 سالی که داربست‌ها بود، بخشی‌هایی را معمولاً برای گردشگران بازمی‌گذاشتند و بیشتر به‌صورت یک محیط کارگاهی بود ولی الان کاملاً جنبه گردشگری دارد و در آنجا اقداماتی هم انجام گرفته که شاید یک تغییر سیمای ویژه‌ای به شمار آید که در 70-80 سال اخیر این‌گونه نبوده است. به‌طور مشخص حفاظ‌هایی که در پیرامون این ایوان گذاشته شده، براساس مستندات تاریخی و مطالعاتی که صورت گرفته، انجام شده. به هر حال قبلا وضعیت بنا اصلا مناسب نبود و بخش حفاظ‌های پیرامونی با فریم‌های چوبی مستعمل و سیم و تور بسته شده بود اما الان شرایط بهبود پیدا کرده و برای گردشگران ایمن‌سازی صورت گرفته است.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا این پروژه در 3 سال اخیر شتاب گرفت، گفت: به نظر می‌رسد که در سه سال گذشته گشایش منابع مالی به این پروژه بیشتر بوده و از طرفی، اولویت‌بندی‌هایی که برای سایت‌های جهانی‌ وجود دارد باعث شده این سایت جهانی در اولویت نخست قرار بگیرد.

اله‌یاری درخصوص رونمایی از عالی‌قاپو بعد از بازشدنِ داربست‌ها، گفت: برنامه داریم که تا پایان سال جاری با حضور مقامات کشوری و استانی؛ یک مراسم رونمایی برای عالی قاپو داشته باشیم.

وی همچنین درخصوصِ عملیات مرمتیِ کاخ چهل‌ستون گفت: اقداماتی که در عالی‌قاپو انجام شده به موازات آن در چهلستون نیز صورت گرفته است که شاید در 40 سال گذشته نظیر آن دیده نشده. داربست‌های چهلستون از اواخر 93 و اوایل 94 آغاز شده و الان میزان پیشرفتی‌ هم که داشته قابل ملاحظه است. با برنامه‌ریزی‌هایی که صورت گرفته نحوه پیشبرد و پیشرفت پروژه نیز به‌صورتی است که رفت و آمد گردشگران با مشکلات جدی مواجه نباشد.

وی گفت: ما شاید با تأمین منابع بتوانیم تا دو سال آینده کار چهلستون را تمام کنیم؛ منتها چهلستون یک پروژه بسیار بزرگی است که ایوان آن به طول 700 متر کار زیادی می‌طلبد و بخش عمده آن در داخل روپوشی انجام می‌گیرد که این نمود بیرونی ندارد. خوشبختانه از نظر تامین منابع در پروژه چهلستون مشکلی نداشته‌ایم و کارگاه ما می‌تواند بی‌وقفه در طول سال کار کند.

اله‌یاری گفت: مرمت عالی‌قاپو در سه سال گذشته تقریباً یکی از پروژه‌هایی بوده که بلاوقفه کار کرده و در صرف این ۱۲ سال حدودِ ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون هزینه شده است.